Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ноемврийски зеленчуци, които задължително трябва да са на трапезата ти

Ноемврийски зеленчуци, които задължително трябва да са на трапезата ти

Ноемврийски зеленчуци,

Чували сме как през пролетта трябва да ядем характерните за сезона листни зеленчуци, а през лятото да наблягаме на сезонните плодове, слънчевите домати, краставиците, пипер и т.н.

Точно защото са сезонни и вероятността да попаднем на "истински" продукти, а не на пълни с пестициди, е много по-голяма. Но това важи не само за пролетните и летните зеленчуци и плодове, а и за есенните.

Отново трябва да се ориентираме спрямо сезона какво да попада по-често на трапезата ни. Ето кои продукти е добре да консумирате през есента и най-вече през месец ноември, защото те са не само пресни и вкусни, но и много здравословни.

Слагайте редовно на масата тези типични за ноември зеленчуци и ще се радвате на добро настроение и здраве.

Зеле

Ако все още не сте напълнили догоре бидона с кисело зеле, то непременно си оставете някоя и друга зелка, която да похапнете в свежо състояние. Зелето е много богато на фибри, на минерали и витамини. Но вероятно е най-ценно заради огромното си богатство от витамин С. И изненада - по-богато е на този витамин дори и от сочените за първенци в това отношение лимони и портокали. Особено когато е прясно, а не е подложено на термична обработка.

И това не е всичко. Зелето е подходящо и за детокс диети, както и за отслабване, защото е много ниско калорично. Има безброй рецепти за салати със зеле, така че импровизирайте и се наслаждавайте на вкуса му.

Моркови

Ноемврийски зеленчуци, които задължително трябва да са на трапезата ти

Особено подходящи за консумация са през месец ноември, защото подсилват имунната ни система, а тя често е по-отслабена на прага на зимата. Те са много богати на бета-каротин (провитамин А), който пречиства токсините от организма ни и се счита дори, че ни предпазва от рак. За въздействието, което оказва консумацията на моркови върху очите си се знае- колкото повече моркови похапвате, на толкова по-добро зрение ще се радвате.

Праз

Празът започва да се появява на нашата трапеза именно през ноември и затова е добре да започнете да се информирате отсега какви вкусотийки с праз можете да си приготвите. Той има диуретично действие и е особено подходящ за консумация от диабетиците и хората, страдащи от подагра.

Брюкселско зеле

Ноемврийски зеленчуци, които задължително трябва да са на трапезата ти

Не подценявайте този зеленчук през месец ноември, тъй като той не е нещо екзотично. По-скоро консумацията му не е широко разпространена у нас, но напразно. Тези мини зеленчуци са много богати на витамин С, на калий, калций, фосфор и цинк. Освен това брюкселското зеле е нискокалорично, което го прави чудесна храна преди започване на коледните празници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest