Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Уникален есенен чийзкейк, който задължително да пробвате този сезон

Уникален есенен чийзкейк, който задължително да пробвате този сезон

Уникален есенен чийзкейк, който задължително да приготвите

Въпреки така популярното си английско название се знае, че с чийзкейк са подслаждали живота си още древните гърци. Днес този десерт е популярен навсякъде по света, и то под различни форми, като основното, което не се е променило, е че са прави на базата на кремообразно сирене (маскарпоне, Филаделфия и др.) и към него се добавя сметана (заквасена или бита).

Кремът може да бъде изсипан както върху вече изпечени блатове, така и върху такива, които не изискват печене, както и самият кейк може да бъде изпечен или не. Въпрос на избор.

В следните редове нямаме за идея да ви предлагаме конкретни рецепти за вкусен чийзкейк, а само да разпалим въображението ви, предлагайки някои идеи за есенен чийзкейк.

Тиквен чийзкейк

Тиквен чийзкейк
Снимка: Yordanka Kovacheva

Надали има по-характерен за есента плод от тиквата, а тиквеният чийзкейк търпи наистина много вариации, провокиращи креативността ви.

За блата на чийзкейка можете да използвате или вече изпечен по любимата ви рецепта или пък стандартен, който се състои от бисквити и масло. Важното е тиквата да бъде изпечена, пюрирана и да ѝ се даде известно време да се оттекат соковете ѝ.

Тиквената маса се добавя към сместа за чийзкейка, към която можете да добавите и типично есенни подправки като канела и джинджифил. Украсете тиквения чийзкейк и го оставете за поне 12 часа в хладилника, за да стегне. За по-бързи резултати можете да използвате и желатин като стягащ агент.

А чували ли сте за чийзкейк от червено цвекло?

Чийзкейк от червено цвекло

Хубавото на този есенен чийзкейк е не само превъзходният му вкус, но и наситено червеният му цвят. За целта е необходимо или да сварите, или да изпечете цвеклото на фурна, увито с алуминиево фолио. Ако не разполагате с време, можете дори да си закупите вече термично обработено цвекло в буркан.

Важното е да настържете или да пасирате цвеклото и да го оставите известно време да се отцеди. Имайте предвид, че ако сте прекалили с количеството му, можете и да замразите една част от пастата от цвекло за следващи кулинарни приключения.

Смесвате отцеденото цвекло със сместа за чийзкейк, която обичайно се приготвя от сирене, сметана и захар. В конкретния случай ви препоръчваме да добавите и портокалова есенция. Червената смес се изсипва върху вече приготвения плат, заглажда се и се оставя в хладилника, за да стегне. За финал можете да украсите с портокалови резенчета.

Чийзкейк с райска ябълка

Чийзкейк

Не по-малко популярен продукт, който се появява есенно време е райската ябълка. След като бъде обелена и семето ѝ премахнато, тя може да бъде нарязана на ситно или настъргана. Прибавя се към сместа, която сте приготвили за чийзкейка, и се разбърква. Можете да добавите и желатин за да може съставките на крема да стегнат по-бързо.

Така или иначе, след като сте изсипали тази смес върху блата за кейка, той трябва да престои няколко часа в хладилника. За топинг можете отново да използвате райска ябълка с желатин и лимонов сок, а за украса - настърган шоколад.

Преди да консумирате този превъзходен есенен чийзкейк е най-добре да го оставите да пренощува в хладилника.

Няма как да не погледнете още от нашите уникални предложения за:

- шоколадов чийзкейк;

- чийзкейк с извара;

- боровинков чийзкейк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest