Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев призова в ефира на национална телевизия българите да наблягат на туршиите и киселото зеле, за да преборят грипа през сезона.
По думите на професора грипът е опасно заболяване, но няма място за страх. Като цяло тенденцията е по-малко хора да страдат от вирусни заболявания, в сравнение със същия период на миналата година.
И все пак той препоръча въздържане от ходене на работа при първи симптоми на грип, както и да се използват антибактериални кърпички и маски за лице за предпазване. Помощник срещу грипните заболявания е и витамин D, който засилва имунитета.
Оказва се, че традиционните български „зимни“ салати са изключително подходящ начин за зареждане на организма с витамини. Установено е, че ферментиралото по естествен начин зеле снабдява човешкото тяло с повече витамини А, С и К в сравнение със суровото.
Друго предимство на този продукт е, че е нискокалоричен, като в същото време създава усещане за ситост. Млечната киселина, явяваща се естествен консервант, стимулира производството на полезни бактерии и окислява микрофлората на червата.
Млечнокиселите бактерии като цяло имат свойството да подсилват имунната система. В някои изследвания дори се твърди, че туршиите пазят от рак, тъй като противодействат чревните ензими да се превърнат в канцерогенни.
Важна подробност е и че в киселото зеле се съдържат няколко пробиотика. Ето защо зелето и зелевият сок са подходящи и за страдащите от язви и гастрити, както и за тези с махмурлук.
Дрождите, образувани при ферментацията на туршия и кисели краставички, намаляват нивата на захарите и скорбялата, което прави усвояването на хранителни вещества от организма по-лесно.
Освен това киселото зеле е добър източник на витамин B12, необходим за безпроблемното функциониране на нервната система.
Коментари