През пролетта и лятото можеш да си похапваш каквито зеленчуци искаш. През зимата обаче положението става малко по-сложно. Не всички зеленчуци успяват да оцелеят, запазвайки вкусовите си качества по време на студените месеци.
За щастие има група, наречена зимни зеленчуци, които виреят и при сурови температури. Те не се страхуват дори от снежната покривка. Оцеляват заради по-високо съдържание на захар, което им позволява да замръзнат само при крайно ниски температури.
Ето кои са зимните зеленчуци, които може да консумирате и през най-студените месеци и които ще направят менюто ви по-разнообразно и по-здравословно.
1. Кейл – зеленолистен зеленчук от семейството на брюкселското зеле, броколи, обикновеното зеле и карфиола. Много вкусен зеленчук, който е чудесна зимна добавка към всяко ястие, с впечатляващо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.
2. Брюкселско зеле – богат на полезни вещества зеленчук и особено на витамин К. Съдържа специален антиоксидант, който помага при диабет.
3. Моркови – изключително полезен зеленчук, който вирее през зимата и прелива от полезни вещества. Известен е със съдържанието си на витамин А и силни антиоксиданти, които се ползват като превантивна мярка срещу рак на гърдата и рак на простатата.
4. Листно цвекло – зеленчук с малко калории и с високо на витамини и минерали. Антиоксидантите, които присъстват в състава му, съдействат за намаляване риска от сърдечни заболявания.
5. Пащърнак – богат на здравословни хранителни вещества зеленчук, пълен с впечатляващо количество фибри, които влияят благоприятно на здравето намалява риска от сърдечни заболяват и рак на гърдата.
6. Спанак – има леко горчив вкус, но е пълен с витамини, калций и какви ли не полезни вещества, които заздравяват костите. Безспорно един от най-здравословните зеленчуци, който задължително трябва да присъства в менюто ви.
7. Жълта ряпа – зеленчук, богат на витамин C и калий, а както знаем приемът му е важен за понижаване на кръвното налягане. Консумацията на ряпата се ползва и като превантивна мярка срещу сърдечни заболявания.
8. Червено зеле – растение с високо съдържание на витамини и вещества, които намаляват риска от сърдечни болести и някои видове рак.
9. Репички – вкусни, свежи и полезни. Богати са на витамини B и C, както и на калий. Добри съюзници са в борбата с рака.
10. Магданоз – растение, което обикновено виждаме върху салати и предястия. Изключително полезно, богато на вещества, които стимулират мозъчната дейност.
Коментари