Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»10 най-здравословни сладки продукта

10 най-здравословни сладки продукта

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
10-те най-здравословни сладки продукта

Това ще е една от най-сладките и най-полезните статии, които ще прочетете в скоро време.

По-долу са изброени полезните храни, които ще заситят желанието за сладко, което ви гони постоянно. Хапвайте ги без много угризения, но с едно наум - защото все пак, макар и полезни, те са калорични.

Черен шоколад

Ще трябва да забравим за невероятния вкус на млечния шоколад и да се влюбим в горчивия. Има малко калории, но много други полезни вещества като антиоксиданти, флавоноиди (грижат се за капилярите и имат седативен ефект), калций, протеини, желязо, магнезий и витамини

Мед

Съдържа толкова калории, колкото захарта. Той обаче е много по-сладък и затова ви трябва по-малко от него, например, ако сте свикнали да слагате 2 супени лъжици захар в чая, а след това да го замените с мед, можете напълно да минете с една. Освен това медът съдържа витамини, минерали и аминокиселини, необходими на организма. 100 г мед съдържа дневната нужда от магнезий, манган и желязо.

Целувки

Много по-малко калории от повечето сладкиши. Целувките съдържат много желязо и фосфор, както и протеини, които укрепват мускулната тъкан.

Пестил

Пестилът е полезна сладка храна
Снимка: Ники

В разумни количества може да се яде без страх за фигурата. Той, подобно на мармалада, намалява отрицателните ефекти от радиацията и извежда солите на тежките метали от тялото.

Мармалад

Полезен преди всичко поради естествения компонент - пектин, който му придава желеобразна форма. Пектинът намалява нивата на холестерола, премахва токсините и нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. Освен това няма толкова много калории!

Халва

Тя е не само изключително вкусна, но и действа подмладяващо на организма. Витамините А, Е и група В в състава на халвата имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата, а също така укрепват сърдечно-съдовата система. Не е тайна, че халвата се използва за козметични цели от древни времена.

Захаросани плодове

здравословни сладки продукти

Натурален продукт, който съдържа много ценни антиоксидантни витамини: бета-каротин, токоферол и аскорбинова киселина. Захаросаните плодове подобряват паметта, помагат за по-добра концентрация, облекчават умората, помагат за поддържане на нервите под контрол. В същото време те са полезни и нискокалорични.

Сладко без варене

Склад за витамини и минерали. Въпреки това, за да запази полезните си свойства, не може да се приготви по "рецептата на баба". Трябва да варите петминутно сладко или студено сладко. За най-полезни с право се смята сладката от малини, дюли, дрян и орехи.

Тръстикова захар

Здравословни сладки храни

Още преди 20 години западни диетолози обявиха, че кафявата тръстикова захар е много по-здравословна от класическата рафинирана бяла захар. Подложена на минимална промишлена обработка, тръстиковата захар е полезна за организма, тъй като благодарение на меласата съдържа цял набор от полезни микроелементи (калций, магнезий, желязо, фосфор, калий).

Плодове и горски плодове

Те съдържат много витамини, микроелементи, минерални соли и антиоксиданти, необходими за нашето здраве и дълголетие. Плодовете и горските плодове са много хранителни, тъй като съдържат много органични киселини, етерични масла, протеини, въглехидрати, танини, пектини и фибри. От древни времена те са били ценени заради лечебните си свойства. За тези, които искат да отслабнат, фибрите от плодове и горските плодове, са най-добрият помощник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest