Мексиканската кухня, позната с масовата употреба на продукти като боб, царевица, чили чушки, всякакви плодове и зeленчуци, комбинирани умело с ароматни подправки, е сред най-разпространените не само в Америка, но и в цяла Европа.
Надали има човек, който да не е опитвал или поне чувал за текс-мекс кухнята, за различните мексикански рибни специалитети, традиционното гуакамоле и най-вече питките, познати като тортиляс. Последните са се превърнали в емблематични за мексиканската кухня, като сред тях особено предпочитани са т. нар. кесадияс.
Кесадияс представляват тортиляс с подобен на хляб вкус, които се пълнят със сирене и пържена наденица с яйца. Именно тогава получават името кесадияс. По-популярно е приготвянето им с царевично брашно, но в северните части на страната се предпочита нерафинираното пшенично брашно.
Плънката се приготвя лесно, самите тортила питки също, така че можете спокойно да се научите да правите кесадия в домашни условия. Ето я традиционната рецепта за приготвяне на кесадияс, като ако не разполагате с царевично брашно, можете спокойно да го замените с пшенично.
Необходими продукти: 500 г царевично брашно, 1 ч.л. сол, 3 с.л. олио, 3 с.л. масло, 130 мл вода, 250 г сирене, 150 г наденица, 1 глава кромид лук, 5 яйца
Начин на приготвяне: В купа се смесват брашното и маслото и постепенно започва да се долива вода, докато се получи еластично тесто. Водата е около 130 мл, но ако е необходимо, можете да добавите още. Целта е да разполагате с лесно за моделиране тесто. Оставяте го да престои покрито с фолио за 30-40 мин.
След това го разделяте на 20 малки топчета, големи колкото кайсия. Всяко топче се разточва, докато се оформи хубав и тънък кръгъл блат с диаметър около 8 см. Така приготвените питки се запичат от двете страни върху скара или грил-тиган и в половината от тях се слага по резен сирене, след което се прегъват.
Отделно в олиото се запържват последователно нарязаната на кубчета наденица и нарязаният на лентички лук и след като омекнат, към тях се прибавят яйцата. С така приготвената смес се пълнят останалите питки и също се прегъват на две.
Всички кесадияс се слагат отново върху нагрят грил тиган, за да се запекат от двете страни, и са готови за сервиране. По желание можете да ги полеете отгоре с доматен сос.
Коментари