Джинджифилът е екзотично растение, което е популярна подправка в кулинарията. Освен вкусови, то има и здравословни ползи, заради което е популярно по света и се отглежда на много места.
За да се съхрани по-дълго полезният корен на растението, то се запазва като се приготвя захаросан джинджифил. Особеностите на билката и начинът на приготвяне на захаросания вариант го правят уникален.
Известно е, че коренът на джинджифила съдържа около 400 химични съединения - много витамини, минерали и етерични масла. Пресният корен на растението съдържа само 90 килокалории. В изсушен вариант със захар калориите са 200-300, затова идеята, че е захаросаният джинджифил е полезен за отслабване не е съвсем вярна. Огромните ползи се дължат на химичния състав на този вариант.
- сладкото изкушение отлично се справя с болно гърло и кашлица и е любимо средство за децата;
- стабилизира нервната система, справя се със стреса и депресията;
- има положителен ефект върху имунитета;
- подобрява кръвния поток, укрепвайки стените на кръвоносните съдове;
- добра профилактика при запек;
- противовъзпалително и аналгетично средство е при гръбначни оплаквания;
- подобрява паметта и концентрацията и е подходящ при умствени натоварвания.
Този продукт има своите положителни действия специално за двата пола. При мъжете подобрява либидото, регулира хормоналния фон както на мъжа, така и на жената, естествен афродизиак е.
Има и предупреждения за евентуални вреди. Те могат да настъпят при прекомерна консумация на захаросан джинджифил - това са диария, лошо храносмилане, киселини в стомаха. Трябва да внимават болните с язва на стомаха. Паренето в гърлото също е неприятен страничен ефект от консумацията на захаросан джинджифил.
Това сладко изкушение може да бъде приготвено в домашни условия, за да бъдат съхранени по-големи количества от билката, както и да бъде използван в кулинарни рецепти. Ето простите стъпки за захаросан джинджифил:
- коренът - около 200 грама, се обелва и нарязва на филийки;
- парчетата се заливат с 2 чаши вода и се варят 10 минути, а после се отцеждат;
- приготвя се сироп от 200 грама захар и 150 милилитра вода, смесва се с джинджифила и се вари, докато парчетата станат прозрачни(около 15-20 минути);
- накрая парченцата се овалват в захар и лимонена киселина. Може да се добавят канела или карамфил при желание;
- парченцата захаросан джинджифил трябва да се оставят да изстинат и изсъхнат за 2 часа и така се получават вкусните захаросани резенчета.
Коментари