Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тиквичките: Вкусни, полезни и лесни за приготвяне!

Тиквичките: Вкусни, полезни и лесни за приготвяне!

Тиквичките: Вкусни, полезни и лесни за приготвяне!

Тиквичките са не само вкусни зеленчуци, но и полезни. Техният произход е от Централна и Южна Америка. Тъй като те идват от топлите страни, за предпочитане е да се отглеждат в страни с умерен климат.

Узряват през пролетта и лятото, но благодарение на парникови отглеждания и внос могат да се намерят на пазара през цялата година. Състоят се от голям процент вода и разполагат с няколко благоприятни ефекта върху организма. Имат диуретично и противовъзпалително действие. В качеството си на нискокалорична храна тиквичката е идеална за леки рецепти за тиквички!

Има много разновидности на тиквички, дълги или кръгли, зелени, жълти или бели, шарени или с плътен цвят, но всички са с деликатен, уникален вкус, което ги прави перфектни не само като гарнитура, но също така и да обогатят предястията или да се консумират като основно ястие. Тиквичките се адаптират към различни начини на готвене. Можете да ги откриете в много рецепти – печени, пържени, пълнени, задушени. Ако обичате тиквички бихме ви препоръчали да си приготвите вкусни пълнени тиквички, супа от тиквички, солено руло с тиквички, тиквички по гръцки или ориз с тиквички.

За да подготвите тиквичките за готвене, е важно преди всичко да се помни, че трябва да ги измиете преди да ги нарежете, в противен случай отрязаните краища поглъщат още вода и стават по-воднисти. Те могат да се нарежат на шайби, пръчици, ивици или да се издълбаят, според рецептата, която ще приготвяте.

Тиквичките са много популярен зеленчук. Могат да се подготвят с голямо въображение, тъй като са и много гъвкав зеленчук. Ако развихрите своето въображение, може да ги напълните с мортадела, с бекон, да ги полеете с доматен сос. Може да са основна съставка в солен пай или запеканка. Има много начини, с които да изненадате всички - вашите гости и приятели.

Тиквичките: Вкусни, полезни и лесни за приготвяне!

Цветовете на тиквичките пък са сред най-популярните ядливи цветя и се използват в готвенето. В тях се съдържат подхранващи вещества като каротин, ретинол и витамин А.

Цветовете са идеални за приготвяне на рецепти през летния сезон - нискокалорични, съдържат голямо количество вода (тя е около 90% от състава на цветето), съдействат за стимулиране на диурезата, имат минерали в изобилие, участващи в балансиране на тялото.

От само себе си се разбира, че след тази серия от полезните качества, тиквичката и нейният цвят не са за пренебрегване и можете да разнообразите лятното си меню!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest