Според мнозина здравословното хранене препоръчва приготвянето на продукти с възможно най-малко мазнина. И това е така, донякъде. Маслото е смятано за също толкова вредно, колкото останалите видове мазнини, с които се приготвят хранителните продукти.
Всъщност, истината е, че има ястия, чието готвене с масло ще ги направи по-вкусни и много по-здравословни.
Ето как бихте могли да обогатите и направите менюто си по-полезно за организма бързо и лесно, като добавите само една съставка – масло.
1. Различни печива – щом ви се прииска да приготвите вкусен сладкиш или пък домашно приготвена питка, заложете на маслото. Тя ще ги направи по-пухкави и много по-вкусни. Количеството мазнина ще бъде точно толкова, колкото е необходимо. Ще се топят в устата и всеки ще попита за още.
2. Сладки глазури и всякакви кремове – първото нещо, за което се сещате, щом стане въпрос за масло, са сладкарските изделия. И има защо. Използването му за приготвянето на кремове и глазури за сладки, ще ги направи абсолютно перфектни – меки, пухкави, вкусни, галещи небцето.
3. Бутертесто – в случай, че си го приготвяте сами вкъщи, най-добър резултат ще получите, ако ползвате масло. Тестото ще бухне, ще стане пухкаво с идеални пластове и много приятно на вкус.
4. Сосове – ако обичате да експериментирате и да приготвяте ръчно сосовете за салати, меса, супи или други гарнитури, знайте, че маслото ще им предаде мека и ефирна текстура. Освен по-полезни, те ще станат неустоимо вкусни.
5. При приготвянето на пържоли, като заливка – щом приготвите пържолите както обикновено, сложете малко парче масло върху тях, докато са още топли. То ще се разтопи и ще придаде страхотен вкус на месото. Това е трик за истински кулинарен шедьовър. Добавете подправки на вкус.
6. Кафяво масло – то се използва за приготвянето на горепосочените ястия, в частност – за сладки печива. Придава им страхотен вкус с аромат на ядки. Може да си го направите от обикновено масло.
Необходимо е да загреете съд на средна температура, в който да поставите маслото. След като се разтопите, намалете градусите. Ще забележите как започват да се отделят частици, които добиват кафяв цвят. Впоследствие, цялото масло ще стане кафяво и много ароматно.
Коментари