Когато си мислим с какво да изненадаме своите гости, няма нищо по-добро от това да пробваме някоя нестандартна рецепта, която никой няма да очаква.
Ето няколко варианта какво можете да приготвите с пушена треска, която все още продължава да се счита за екзотична риба в България:
Пушена треска с къри и сметана
Необходими продукти: 3 филета пушена треска, 1 консерва сладка царевица, 2 с. л. зехтин, 1 глава кромид лук, 2 с. л. къри на прах, 300 мл сметана, 1 скилидка чесън, 1 стрък пресен розмарин
Начин на приготвяне: Царевицата се пасира заедно със сока от консервата. Отделно се нарязва лукът на кръгчета и се запържва в зехтина. Към него се добавят кърито и необеленият чесън. Оставя се на слаб котлон за около 1 мин и в същия съд се долива сметаната, царевичното пюре, нарязаната на ивици риба и розмаринът. Оставя се да къкри около 20 мин. и готовото ястие се сервира заедно с ориз или зеленчуци.
Японски макита от пушена треска
Необходими продукти: 1 филе пушена треска, 350 г ориз за суши, 5 с.л. оризов оцет, 2 с.л. захар, 1 щипка сол, 1 пакет кори нори, соев сос, уасаби
Начин на приготвяне: Оризът се сварява, като се следват инструкциите на производителя. Обикновено се оставя да ври на слаб огън около 10 мин, след което котлонът се изключва, но съдът с ориза остава на него още около 15 мин. Оризовият оцет, захарта и солта се смесват и с тази смес се полива готовият ориз, като леко се разбърква с дървена шпатула. С помощта на бамбукова рогозка се оформят макита (вид суши), като върху листа от нори се слага ориз и ивица от пушената треска и норито се навива. След като рулата са готови, се нарязват на филии от около 2 см дебелина и се поднасят заедно със соевия сос и уасабито.
Желирана салата с пушена треска
Необходими продукти: 2 филета пушена треска, 3 с.л. лимонов сок, 3 с.л. кетчуп, 250 мл сметана, 230 г доматено пюре, 2 с.л. рендосан лук, 1 с.л. оризов оцет, 250 мл разбита сметана, сол и черен пипер на вкус, пресен стрък розмарин, 2 пакетчета желатин.
Начин на приготвяне: Нарязаната на парчета риба треска се разбива в блендер заедно с лимоновия сок и към нея се прибавя доматеното пюре, кетчупът, сметаната, нарязаният на ситно розмарин и лука. Всичко се разбива до получаване на хомогенна смес, след което се залива със смесения с оцета желатин. Отделно се разбива добре останалата сметана, която се сипва в купата с рибната смес и готовата салата се подправя със сол и черен пипер на вкус. Изсипва се във формички за крем карамел и се оставя да престои на студено около 3- 4 часа.
Коментари