Най-популярният и лесен вариант за гозба с пушени гърди е към тях да добавите зрял боб – още по-вкусна гозбата ще стане, ако разполагате с гювеч, където да сготвите ястието. Можете да опитате и нещо по-различно, като отново използвате за основни продукти боба и свинските гърди.
Накиснете боба (около 400 г) за 12 часа, след това го сварете до готовност. Пушените гърди (около 200 г) сварете за кратко. После добавете в тиган накълцан лук, може и праз.
Когато поомекне, добавете няколко скилидки чесън и около 100 мл доматено пюре, сол. След две минути изсипете пушените гърди и боба и долейте топъл бульон от пушените гърди. Оставете да покъкри за няколко минути и добавете джоджен.
Ако ви се иска да приготвите нещо по-различно на семейството си, направете си шишчета с пушените гърди – можете да добавите и друг вид месо, както и чушки, лук, гъби. Започнете да нареждате шишовете – например наденица, чушка, свински гърди, лук и така, докато не се напълни шишчето – после печете.
В случай че времето ви притиска и желанието ви е да стъкмите вкусен аламинут – използвайте гювечета. Сложете от гърдите, малко лук, картофи, които сте нарязали на четвъртинки, накрая добавете малко топено сирене, червен и черен пипер, както и водичка, и запечете.
Ако обичате макарони, направете си ги в солен вариант – сварете пакет макарони и ги отцедете. Накълцайте на по-ситни парчета около 200 г гърди, 150 г сирене и ги сложете в намазнена тава заедно с макароните. Разбъркайте, добавете някакви подправки по избор, малко масло и накрая залейте с 4 разбити яйца с прясно мляко. Не забравяйте да добавите и сол – печете до готовност.
![Пушени гърди](/files/lib/600x350/smoked-pork-bean-ribs.webp)
Можете да си приготвите и пълнени зеленчуци – тиквички, патладжан, чушки, домати. Плънката, която ви предлагаме, съдържа около 500 г пушени гърди, не повече от 100 г ориз, лук, 150 мл доматен сок, черен пипер, сол, малко чубрица и мазнина.
Плънката си направете, както приготвяте кайма за пълнени чушки – запържете късчетата месо, добавете лука, после ориза и накрая подправките и доматите. След като поизстине, напълнете избраните от вас зеленчуци и изпечете във фурната, като добавите вода в тавата.
По същия начин – замествайки каймата с пушени гърди, можете да направите мусака. Още по-вкусно ще стане, ако добавите и кайма, и пушени гърди.
Коментари