Предстои ви да посрещате гости, а нямате представа с какво да ги очаровате на масата. Ето няколко идеи, с които може да си помогнете.
За да си направите салатата, ще ви трябват няколко тиквички, които се сваряват в подсолена вода. Хубаво е да ги сварите до готовност, но без да ги разварявате.
Изцеждате ги и ги нарязвате на шайби, а върху тях нареждате шайби домати. В купичка пресовате няколко скилидки чесън, добавяте зехтин, лимонов сок и сол. Заливате салатата със соса и отгоре обилно поръсвате с копър. По желание може да добавите вид свежо сирене като моцарела.
За предястието сварете ½ или 1 ч.ч. ориз (зависи за колко човека готвите), като внимавате да не се развари. На тънки ивици нарязвате червени пиперки и кисели краставички и ги добавяте към сварения и отцеден ориз.
Добавяте и скълцан на ситно лук, подправяте с ½ ч.л. захар, сол на вкус. Добавяте ябълков оцет и накрая заливате предястието със сос от майонеза – около 4 с.л. и 2 ч.л. горчица.
Основното, което сме избрали, можете да направите, ако си набавите телешко месо и спанак. Изключително вкусна рецепта, която ще се услади на вашите гости:
Телешки медальони със спанак
Необходими продукти: 4 парчета телешко филе, 800 г спанак, 250 мл прясно мляко, пакетче масло, 4 филии хляб, 2 яйца, 3 с.л. брашно, олио, сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: Филетата овалвате в брашното и изпържвате в смес от олио и масло. Спанакът се изчиства и измива добре, след което го слагате да се задуши с 1 к.ч. вода, добавяте магданоз, черен пипер и сол. Филиите изпържвате в мазнина, като предварително сте ги напоили с двете разбити яйца.
В голяма чиния слагате филия, отгоре изцеден от течността спанак, след което слагате телешкото филе. Размивате 3 с.л. брашно в прясното мляко на котлона, като бъркате непрекъснато. След като сосът се сгъсти, подправя се с черен пипери малко сол и с него се заливат телешките филета. ПО желание може да го разредите с малко бяло вино или бульон.
И тъй като менюто до десерта е доста обилно, предлагаме ви нещо по-просто и не чак толкова тежко са стомаха като финал на празничната вечеря:
Печен крем
Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 100 г захар, 200 г брашно, 4 яйца, 40 г масло, ванилия, филирани бадеми
Начин на приготвяне: Смесвате захарта и брашното в подходяща купа и добавяте едно по едно яйцата, разтопеното масло. След това изсипвате по малко прясното мляко и разбърквате сместа – добавете и ванилията. След като кремът стане напълно гладък, изсипете го в тавичка и го сложете в слаба фурна за около 40 минути. Поръсете преди печенето с филирани бадеми.
Коментари