Следващия път, когато млякото ви се пресече, не бързайте да го изхвърляте. Има немалко рецепти, в които то може да бъде включено. Като например в тази за:
Баница с пресечено мляко
Необходими продукти: 500 г кори за баница, 5 бр. яйца, 3 с.л. масло, 1 л краве мляко – пресечено, 1/4 ч.л. мая за сирене, 1 ч.л. сол, щипка сода за хляб
Начин на приготвяне: В намазнена тава корите за баница се надиплят като хармоника, поръсват се с разтопеното масло и се запичат до бледо розово.
Към добре разбитите яйца се прибавят солта, содата за хляб и пресеченото мляко. Това трябва да става много внимателно, за да не се разбие на дребни парченца. Корите се заливат с яйчената смес и отново се връщат във фурната до готовност.
Баницата обаче не е единственото решение на проблема с наличието на пресечено мляко. С него може да се приготви още и вкусна:
Домашна извара
Необходими продукти: 2 л прясно пресечено мляко, 1 с.л. лимонов сок (по желание)
Начин на приготвяне: За да се пресече по-бързо млякото, някои му добавят 1 с.л. лимонов сок.
Пресеченото мляко се загрява до 50 C, след което се охлажда. Изсипва се в гевгир, застлан с кърпа и сложен в тенджера. Кърпата се завързва и се оставя да се отцежда 6 часа в хладилника. Принципът е, че колкото по-дълго се цеди, толкова по-твърда е изварата. Получената извара има трайност 1 седмица, съхранявана в хладилник.
Десертите също могат да включват в състава си пресечено прясно мляко. Като например в тази рецепта за:
Десерт с пресечено мляко
Необходими продукти: 400 гр пресечено мляко, изцедено, 2 яйца, 3 изкуп с.л. кафява захар, 1 ванилия на прах
Начина на приготвяне: Яйцата се разбиват с пресеченото мляко и захарта, и се загряват на котлон. Кремът се вари на слаб огън 5-10 мин., докато започне да се дели и да става ронлив.
Преди да се дръпне от котлона, му се добавя ванилията и се разбърква енергично. Поученото се поставя в десертни чашки. Оставят се да изстинат хубаво. Отгоре може да се декорират със сладко от горски плодове, както и с пресни плодове според сезона.
Коментари