Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво може да сготвим с резене?

Какво може да сготвим с резене?

Резене
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Резенето е по-известен като див копър и е познат на човека още от най-древни времена. Прародината е Южна Европа, Средиземноморието и Мала Азия. Като подправка и лекарство го използвали древните гърци, римляни и египтяни.

В Европа се разпространява през средните векове, като се е считало, че удължава живота, увеличава силите и гони злите духове. От резене се приготвял чай, който помагал при кашлица, болести на белите дробове, коклюш и астма. Смята се, че има благоприятно действие при главоболие и проблеми, свързани с лошо храносмилане.

То има приятен аромат, наподобяващ анасоновия и е сладникаво на вкус. В кулинарна употреба влизат както семената, листата и стъблата, така и грудката. От резене могат да се приготвят салати, сосове, майонези, плънки за риба и месо.

Може да се сложи в таратор, в салата от червено цвекло, в някои печива, в бульона при варене на риба, раци или картофи. Сандвичите с черен хляб стават прекрасни с резене. Успешно се комбинира с копър, чесън, лук и магданоз.

салата от краставици и резене

Листата, стъблата и семената на резенето се ползват като подправка на консерви и туршии от краставици, зеле, домати и други зеленчуци. От семената му се добива етерично масло, което се използва в сладкарската, ликьорената и парфюмерийната промишленост.

Ето няколко вкусни, полезни и нискокалорични ястия, които може да си приготвим с участието на резене:

Салата от краставици и резене

Необходими продукти: 2 големи краставици, 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 1 средна глава резене, 100 грама заквасена сметана, сокът на половин лимон, 1 супена лъжица бял винен оцет, връзка копър.

Рецепти с резене

Начин на приготвяне: Измийте краставиците и ги нарежете по дължина на две. С помощта на лъжица почистете семената и след това нарежете на резени. Прехвърлете нарязаните краставици в цедка и ги поръсете със захар и сол. След 10 минути ги поставете в купа за салата. Прибавете тънко нарязаното резене. В отделна купа разбъркайте сметаната, лимоновият сок, оцетът и едро нарязания копър. С получения сос залейте краставиците и резенето. Разбъркайте добре и сервирайте.

Салата от резене с винегрет

Необходими продукти: 4 глави резене, 2 лимона, 2 супени лъжици горчица, 6 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица вода, сол и листенца пресен босилек.

Начин на приготвяне Нарежете четирите глави резене на много тънки ивички - колкото по-тънки, толкова по-добре. Направете дресинг от лимона, горчицата, зехтина, захарта, водата, солта и босилека. Смесете резенето с дресинга и разбъркайте добре. Ако сосът е прекалено кисел, добавете малко вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен