Какво е хинап
Хинапът се среща често с названието китайска фурма. Това растение е познато на хората от дълбока древност, почти от 4 хиляди години.
Представлява дребен плод с деликатен сладък вкус, който напомня на ябълката и расте на ниско дърво или храст, издържа на различен климат.
Хинапът е включен в китайската медицина още в древността поради чудесния му химичен състав и ползи на организма.
Хранителен състав и ползи от хинап
Хранителният състав на хинапа е много богат. Съдържа много витамини сред тях почти цялата група В, витамин А и С. Плодът е богат на минералите желязо, фосфор, калий, калций и магнезий. Тъй като съдържа феноли, той е мощен антиоксидант.
Освен това чрез него организмът се насища с кислород и дава енергия и бодрост на тялото.
Ползите от консумацията на хинап включват: намаляване риска от рак, намаляване на стреса и безпокойството, лечение на безсънието, грижа за храносмилателната система, подпомагане на дейността на сърцето, повишаване на имунитета, намаляване на възпаленията, заздравяване на костите, защита на черния дроб, поддържане красотата на косата и кожата.
Какво да приготвим от хинап
Начинът на консумация на хинапа следва традициите и вкусовите предпочитания в различни части на света. У нас се яде суров или сушен. В Азия го използват по-разнообразно в кулинарията.
Чай от хинап
Чаят от хинап е популярен в азиатските страни. Плодът се реже на тънки парчета, ако е пресен, може да се ползва и сушен. Залива се с вряла вода. Чаят е нежен и успокояващ.
Хинап за закуска
Като добавка в сутрешното мюсли му придава сладък вкус. Ползва се какот сушен, така и суров.
За туршия
Да се направи хинап на туршия е доста сложно начинание. В Индия обаче го консумират точно фермантирал. Ферментацията се използва и за направата на алкохол от него.
Мармалад и сладко от хинап
В Европа плодът се ползва за диетични мармалади и сладка.
Хинап като кулинарна съставка
Хинап може да се добави към солени и сладки рецепти - супи, яхнии, десерти. Може да се смеси с други плодове и да се добави към печива или да се сложи в киселото мляко.
Сок от хинап
Сокът от хинап е сладък и много освежаващ. Приготвя се лесно. Един килограм плодове се попарват с малко гореща вода и се изстискват през преса. Сокът става гъст, като боза. Приятен и нежен на вкус е и може да смеси със сок от горски плодове. От сока може да се направи сироп.
Вижте още как се суши хинап и как се прави хинап в захарен сироп.
Коментари