Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво можем да си приготвим с хинап?

Какво можем да си приготвим с хинап?

Хинап - Китайска фурма
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Какво е хинап

Хинапът се среща често с названието китайска фурма. Това растение е познато на хората от дълбока древност, почти от 4 хиляди години.

Представлява дребен плод с деликатен сладък вкус, който напомня на ябълката и расте на ниско дърво или храст, издържа на различен климат.

Хинапът е включен в китайската медицина още в древността поради чудесния му химичен състав и ползи на организма.

Хранителен състав и ползи от хинап

Приготвяне на хинап

Хранителният състав на хинапа е много богат. Съдържа много витамини сред тях почти цялата група В, витамин А и С. Плодът е богат на минералите желязо, фосфор, калий, калций и магнезий. Тъй като съдържа феноли, той е мощен антиоксидант.

Освен това чрез него организмът се насища с кислород и дава енергия и бодрост на тялото.

Ползите от консумацията на хинап включват: намаляване риска от рак, намаляване на стреса и безпокойството, лечение на безсънието, грижа за храносмилателната система, подпомагане на дейността на сърцето, повишаване на имунитета, намаляване на възпаленията, заздравяване на костите, защита на черния дроб, поддържане красотата на косата и кожата.

Какво да приготвим от хинап

Хинап

Начинът на консумация на хинапа следва традициите и вкусовите предпочитания в различни части на света. У нас се яде суров или сушен. В Азия го използват по-разнообразно в кулинарията.

Чай от хинап

Чаят от хинап е популярен в азиатските страни. Плодът се реже на тънки парчета, ако е пресен, може да се ползва и сушен. Залива се с вряла вода. Чаят е нежен и успокояващ.

Хинап за закуска

Като добавка в сутрешното мюсли му придава сладък вкус. Ползва се какот сушен, така и суров.

За туршия

Да се направи хинап на туршия е доста сложно начинание. В Индия обаче го консумират точно фермантирал. Ферментацията се използва и за направата на алкохол от него.

Мармалад и сладко от хинап

Сладко от хинап

В Европа плодът се ползва за диетични мармалади и сладка.

Хинап като кулинарна съставка

Хинап може да се добави към солени и сладки рецепти - супи, яхнии, десерти. Може да се смеси с други плодове и да се добави към печива или да се сложи в киселото мляко.

Сок от хинап

Сокът от хинап е сладък и много освежаващ. Приготвя се лесно. Един килограм плодове се попарват с малко гореща вода и се изстискват през преса. Сокът става гъст, като боза. Приятен и нежен на вкус е и може да смеси със сок от горски плодове. От сока може да се направи сироп.

Вижте още как се суши хинап и как се прави хинап в захарен сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest