Народната медицина използва много растения, които имат различни наименования според региона. Билката хвойна се среща още като ардъч, обикновена смрика, смирна, увина и други.
Химически състав на хвойната
Хвойната е храст, който е намерил място сред лековитите билки заради богатото си съдържание, което се намира в плодчетата. Те съдържат 2, 5 процента етерично масло, в състава на което се откриват А-пинен, Р-пинен, сабинен, камфен, терпинеол, лимонен, мирцен, хвойнова камфора и много други.
Освен това в кората, зелените плодчета и клонките на храста се намират дъбилни вещества, восъци, гуми, пектини, органични киселини, калциеви соли, смолисти вещества и други полезни съставки.
В етеричното масло от хвойна се съдържа Л-пинен, сабинен, мирцен, камфен.
В народната медицина хвойната е добре позната. Съставът прави тази билка вълшебна за лечение на редица здравословни проблеми.
Приложение на хвойната в народната медицина
Месестите плодчета на билката, които се събират през есента и се изсушават, имат приложение като диуретик. Те действат и дезинфекционно на пикочните пътища, имат и спазмолитичен ефект. Отхрачващото и успокояващото действие върху храносмилателната система също е добре познато и използвано свойство.
Възпалителните процеси се третират с масло от хвойна, например при ревматични заболявания за разтриване на ставите. Плодчетата са подходящи при подагра, тъй като регулират уратната обмяна.
Вътрешно приложение на хвойна
- Пикочогонно средство при хронични възпаления на бъбреците и пикочния мехур
- При болки в ставите, хронични ревматични оплаквания и отоци
- При чернодробни и кожни заболявания
- При пясък в бъбреците и пикочния мехур и затруднено уриниране
- Лош дъх в устата
- Киселини в стомаха
- Подагра
- Ревматизъм
Външно приложение на хвойна
- За инхалации при задух и бронхит
- За бани при ревматизъм
- При рани, обриви и екземи
- Хвойнови вани се правят за успокоение и по-бързо оздравяване
Хвойна - начин на приложение и противопоказания
За вътрешно приложение на хвойна в народната медицина обикновено се прави отвара с 1-2 лъжици от плодчетата, в 400 милилитра вода. Вари се 3 минути, после се кисне още 30 минути и се пие по 100 милилитра 3 пъти на ден.
Може да се консумират и плодчетата в прясно състояние, като се започне с 5 на ден и се стигне до 15, а след това отново се намалява бройката до 5 на ден. Плодчетата най-често се ядат при кожни заболявания.
За инхалации се прави отвара от плодчета, за бани за ревматизъм също се ползва отвара от плодовете.
Билката е лековита, но изисква внимание пир употреба. Не е подходяща за бременни жени, болни от остри бъбречни заболявания, както и за деца под 12 години.
Вижте също:
Коментари