Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Каква е трайността на различните колбаси?

Каква е трайността на различните колбаси?

Колбаси

Напоследък все повече се коментира темата дали трябва да се консумира месо или напротив - неговият прием да е ограничен. Тъй като всеки има право на личен избор, тук ще наблегнем на факта, че има огромно значение какво точно месо консумирате и дали то е съхранявано правилно. Ето защо ще Ви запознаем с някои основни правила, свързани с трайността на различните колбаси и месни деликатеси:

- Почти всички колбаси трябва да се съхраняват при температура от - 1 до + 5 градуса по Целзий. Едва тогава годността, която е отбелязана на опаковката им, ще е валидна;

- Когато съхраняваме трайни сушено пушени или варено пушени колбаси, трябва да имаме предвид, че срокът им на годност е валиден само ако ги съхраняваме при температура от 0 до 4 градуса по Целзий. За почти всички видове колбаси, съхранявани по този начин, срокът на годност е около 2 месеца, а ако са вакуумирани - и до 3 месеца;

- Значение за годността на колбасите има не само видът на месото и техниката на обработката му, но и това по какъв начин е пакетирано. Така например малотрайни колбаси, каквито са биренките, които са пакетирани вакуумно, могат да издържат на препоръчителната за тяхното съхранение температура цели 30 дни, докато ако са пакетирани във вакуумен плик в газова среда, годността им не е повече от 25 дни;

- Сурово-сушените колбаси и трайните варено-пушени колбаси трябва да се съхраняват при по-висока температура, обикновено от 2 до 10 градуса по Целзий. Пример за такива колбаси са пастърмата и луканката и всички техни вариации. Те могат да бъдат приготвени от различно по състав месо и годността им зависи от това дали се продават насипно или са вакуумирани. Такива месни деликатеси издържат около 60 дни, като вакуумираните луканки могат да бъдат съхранявани и 90 дни;

- По правило варено-пушените колбаси, които не са обозначени изрично като трайни колбаси, издържат около 30 дни при температура от -1 до + 5 градуса. Голяма част от тях се опаковат в термофолио, а не във вакуумирани опаковки;

луканка

- Ролета, както и шпекови салами, които спадат към групата на сурово сушените колбаси, се съхраняват при температури от 0 до 4 градуса по Целзий и имат годност до 60 дни, а луканковите колбаси - до 90 дни;

- Годността на кренвиршите е много относителна, но трябва да имате предвид, че истинските кренвирши, които са в естествена обвивка и не са пълни с консерванти, рядко издържат повече от 7 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest