Домашно приготвеният суджук е класика. Той е отлично допълнение към чашата червено вино в компанията на семейството и приятелите, а и приготвянето му не е толкова трудно.
Всяко семейство има собствена рецепта за домашен суджук, която предава от майка на дъщеря. Всъщност най-важното, за да се получи страхотно мезе, е да работите с качествени меса и да спазвате точно рецептата. Важно е и как се суши суджукът.
След напълването на червата, така че да не остане никакъв въздух, все още суровите суджуци се оставят на хладно и проветриво място, където температурата на въздуха е сравнително постоянна.
В продължение на три-четири дни те трябва да се заглаждат с бутилка, за да придобият форма и за да се изкара излишният въздух. Притискат се с тежест за едно денонощие, след което се закачват в закрито помещение, където има слабо естествено течение.
Суджукът има нужда от 20-40 дни за изсушаването, в зависимост от вида и количеството на вложеното месо.
Коментари
Хабер си нямаш колко време се суши. 10 дни са предостатъчни!