Гледката на окачени едни до други спретнати подкови с домашен суджук е изключително привлекателна и апетитна. Все повече български семейства предпочитат сами да приготвят тези месни деликатеси в домашни условия, за да са сигурни в качеството на вложените продукти.
Но когато за първи път приготвяте суджук в домашни условия, сте изправени пред предизвикателството с какви подправки да го овкусите. И рецептите, които завършват с „подправки – на вкус“ никак не помагат.
Стандартните подправки за суджук са кимион – 7 г, черен пипер 4 г, чубрица – 4 г и сол 20 г. Тези количества са напълно достатъчни за овкусяването на 10 кг месо. Добре е към тях да добавите също така и 10 г кимион, 4 г семе от копър, 3 г сминдух, както и калиева селитра (калиев нитрат) – 20 г на 10 кг месо.
И отново стигаме до подправки – на вкус. Към изброените дотук стандартни подправки може да добавите бахар, индийско орехче, червен пипери и лют червен пипер, дори захар и сух чесън. С течение на времето ще откриете вашата собствена рецепта за домашен суджук, който да похапвате като мезе или под формата на картофи със суджук на фурна.
Коментари
Все си мисля, че тия грамажи са по-скоро за 1кг месо, а не за 10 кг!