Гледката на окачени едни до други спретнати подкови с домашен суджук е изключително привлекателна и апетитна. Все повече български семейства предпочитат сами да приготвят тези месни деликатеси в домашни условия, за да са сигурни в качеството на вложените продукти.
Но когато за първи път приготвяте суджук в домашни условия, сте изправени пред предизвикателството с какви подправки да го овкусите. И рецептите, които завършват с „подправки – на вкус“ никак не помагат.
Стандартните подправки за суджук са кимион – 7 г, черен пипер 4 г, чубрица – 4 г и сол 20 г. Тези количества са напълно достатъчни за овкусяването на 10 кг месо. Добре е към тях да добавите също така и 10 г кимион, 4 г семе от копър, 3 г сминдух, както и калиева селитра (калиев нитрат) – 20 г на 10 кг месо.
И отново стигаме до подправки – на вкус. Към изброените дотук стандартни подправки може да добавите бахар, индийско орехче, червен пипери и лют червен пипер, дори захар и сух чесън. С течение на времето ще откриете вашата собствена рецепта за домашен суджук, който да похапвате като мезе или под формата на картофи със суджук на фурна.