Безопасна ли е каймата, ако е тъмна на цвят?
- Прясната кайма има яркочервен цвят. След известно време обаче тя започва да потъмнява - това е абсолютно нормално и не значи, че не бива да се използва. Ако каймата няма специфичен мирис и не е слизеста, с лепкава текстура, тя е безопасна.
Защо от смляната кайма понякога изтича сок?
- Вината е на топлината в околната среда, която разрушава структурата на месото. За да не се случва това, преди да смелете, охладете частите на месомелачката и леко замразете месото, докато краищата му станат твърди, но в средата остава все още меко.
Защо каймата трябва да се соли накрая?
- Солта оказва съществено влияние на структурата на каймата, тъй като размеква мускулните влакна и извлича влагата.
Колко време да се обработва каймата?
- Колкото се може по-кратко! Всеки излишен контакт с нея променя структурата ѝ.
Колко време може да се съхранява каймата?
- Суровата кайма не бива да престоява в хладилника повече от 2 денонощия. Ако не се каните да я готвите в този срок, замразете я във фризера - там може да престои до 4 месеца.
Прочети също как се прави кайма за кюфтета и колко сол се слага на каймата, а ако пък имаш кайма под ръка, опитай непременно нашите рецепти за руло Стефани, вкусни пържени кюфтета или тези гювечета с кайма.
Коментари