С ябълки могат да се направят вкусни и същевременно диетични десерти.
Такъв десерт е сладкишът от извара и ябълки.
Необходими продукти : 500 грама обезмаслена извара или извара с ниска масленост, 1 яйце, 1 ванилия, половин чаша овесени ядки, 5 средно големи ябълки, щипка сол и щипка захар.
Ябълките се обелват и се нарязват, добавят се останалите продукти и всичко се смесва. Сместа се излива в тава, предварително намазана с мазнина и поръсена с малко овесени ядки. Пече се в загрята до 180 градуса фурна до златисто.
Диетичният ябълков мус е лек и в същото време вкусен десерт. Необходими продукти: 100 грама грис, 1 ябълка, 2 супени лъжици захар, 50 милилитра нискомаслена сметана, щипка канела.
Ябълката се обелва и сърцевината се отстранява. Ябълката се сварява във вода, в която е добавена захарта и канелата. След това отварата се прецежда и сварената ябълка се пасира. Отварата се кипва, в нея се сипва на тънка струя грисът, като постоянно се разбърква, за да не се образуват бучки.
В отварата се добавя ябълковото пюре. Мусът се охлажда, добавя се сметаната и се разбива с миксер. Разпределя се в купички и се сервира. Може да се консумира топъл или охладен.
Ябълките в карамел също могат да бъдат диетичен десерт, просто в този случай се използва по-малко захар, отколкото в класическия десерт, и се използва нишесте, което да добави плътност в карамела.
Необходими продукти: 4 средно големи ябълки, малко олио, 35 грама нишесте, 8 грама захар, 3 яйца. Ябълките се обелват и се нарязват на кубчета. Разбиват се три яйца, топват се ябълковите кубчета, а след това се овалват в нишесте. Запържват се в малко олио до златисто.
Приготвя се сироп, като захарта се разтваря в малко олио до кипване. В този сироп се пускат ябълковите кубчета. Преди сервиране чиниите се мажат с олио, за да се избегне залепването на десерта.
Коментари