С ябълки могат да се направят много вкусни и апетитни десерти, които ще станат любими на цялото ви семейство. Карамелизираните ябълки по китайски са много ефектен десерт.
Необходими са ви шест ябълки, малко лимонов сок, олио за пържене, сто грама брашно, една супена лъжица нишесте, три белтъка, сто и петдесет милилитра прясно мляко, двеста и петдесет грама захар, една супена лъжица сусам, малко масло за намазване.
Обелете ябълките, отстранете сърцевината и ги нарежете на четвъртинки. Напръскайте ги с лимонов сок, за да не потъмнеят. Затоплете мазнината в тигана или фритюрника.
Смесете брашното с нишестето, добавете млякото и белтъците и разбъркайте. Оставете за десет минути, топнете ябълките и запържете. Извадете и оставете на топло.
Разтворете захарта със сто и петдесет милилитра вода и варете, докато се превърне в златисто кафяв сироп. Добавете сусамовите семена. Намажете няколко купички с масло.
Налейте студена вода в купичките и ги сложете на масата. Сервирайте ябълковите резенчета, които миг преди да сложите в чинии, топнете в карамел. Гостите трябва да топват ябълковите резенчета в студената вода, за да се втвърди карамелът.
Печените ябълки с конячен сос са подходящи за финал на празнична трапеза. Необходими са ви сто двадесет и пет грама стафиди, две супени лъжици коняк, шест едри ябълки, четири супени лъжици захар, две супени лъжици ябълков сок. За соса с коняк са необходими сто двадесет и пет грама масло, сто двадесет и пет грама захар, четири супени лъжици коняк, двеста и петдесет грама течна сметана, сто грама смлени орехи.
Накиснете стафидите в коняка за десет минути, извадете сърцевината на ябълките и ги напълнете със стафиди. Наредете ябълките в тава, поръсете с малко от захарта и напръскайте с ябълковия сок. Печете двадесет минути.
Пригответе соса, като разтопите маслото, добавите останалата захар и разбъркате. Нагрейте, докато се появят мехури, добавете коняка и сметаната. След като кипне, свалете от котлона. Извадете ябълките от фурната и сервирайте със соса и смлените орехи.
Коментари