Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Десерти с ябълки за тънка талия

Десерти с ябълки за тънка талия

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Десерти с ябълки

Ябълките са основа за много вкусни и диетични десерти. Такъв десерт е ябълковият бенедиктин. За приготвянето му са необходими един килограм ябълки, 120 грама пудра захар, сокът от един лимон, 20 захарни бучки, 4 белтъка, 3 супени лъжици ликьор.

Обелете ябълките, нарежете ги на четвъртинки и отстранете сърцевината. Сложете в голяма тенджера, добавете 500 милилитра вода и варете 20 минути до омекване на ябълките.

Отцедете, пасирайте ябълките, прехвърлете ги в дълбока метална купа и оставете да се затопли на слаб огън седем минути. Добавя се пудрата захар и се разбива с телче.

Сваля се от огъня и се охлажда. Бучките захар се слагат в тенджера, заливат се с половин чаена чаша вода и се слага на среден огън.

Когато сиропът побелее, добавя се лимоновият сок, разбърква се и се разлива в купички. Белтъците се разбиват на сняг, добавят се в изстиналото ябълково пюре.

Кекс с ябълки

Долива се ликьорът и се разбърква внимателно. Фурната се нагрява на 180 градуса. Ябълковата смес се разлива във формичките и те се нареждат в дълбока тава, пълна до една трета с вода.

Сложете във фурната и печете четиридесет минути. Извадете тавата, охладете и извадете муса от формите, като ги обърнете върху чинийки.

Пудингът от ябълки и тиква се приготвя лесно и е диетичен. Необходими са 400 грама тиква, 400 грама ябълки, 1 чаена чаша прясно мляко, 3 супени лъжици грис, 2 супени лъжици захар, 4 супени лъжици масло, 2 яйца, 1 щипка канела.

Тиквата се обелва, измива се и се нарязва на малки кубчета. Ябълките са обелват, нарязват се наполовина, отстранява се сърцевината и се режат на тънки парченца.

Белтъците се отделят от желтъците. Тиквата се залива с мляко, кипва се и се вари шест-седем минути до полуготовност. Ябълките се заливат с една чаена чаша гореща вода и се варят до полуготовност.

Ябълките се отцеждат и се добавят към тиквата. Към тази смес се добавя на тънка струя грисът се вари пет минути. Охлажда се, добавя се захарта, жълтъците, поръсва се с канелата и се разбърква.

Добавят се разбитите на сняг белтъци, разбърква се внимателно. Форма за печене се намазва с мазнина и в нея се излива плодовата смес.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна петнадесет минути. Преди да се сервира, се полива с разтопено масло, нарязва се на парчета и се поднася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
dani
dani
>120 грама захар
>20 захарни бучки
>диетичен десерт

По-голяма тъпотия защо не написахте?
18.04.2013 18:40