Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ябълкови сладкиши за 0 време, с които да се поглезиш тази есен

Ябълкови сладкиши за 0 време, с които да се поглезиш тази есен

Ябълкови сладкиши за 0 време, с които да се поглезиш тази есен
Снимка: Албена Асенова

Сладкиш с ябълки е словосъчетание, което извиква невероятно вкусни асоциации - за аромат на канела, за топящо се в устата вълшебство от плодове и печено тесто.

Всеки си представя различни неща, когато чуе да се говори за такъв сладкиш, защото названието обединява стотици варианти на вкусотии с ябълки. Палитрата от вкусни десерти с най-обичаният плод от мнозина са безкрайни.

В забързаното ни ежедневие обаче много се ценят тези сладки лакомства, които се правят бързо и лесно. Лесният и вкусен сладкиш с ябълки е нещо, което всеки иска да опита, затова рецепти не липсват. Ето една от тях, която изпълнява напълно определението.

Ябълков сладкиш с масло и канела

Ябълкови сладкиши

Необходими продукти:

- 1 ч.ч. брашно

- 2 яйца

- 120 г масло

- 3 ябълки

- 1/2 к.л. сол

- 1/2 ч.ч. захар

- 2 ванилии

- ½ ч.л. канела

- 1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

Маслото се нарязва на кубчета и се разбива със захарта за 3-4 минути. Добавят се ванилиите, канелата, солта и яйцата едно по едно.

Пресятото предварително брашно, смесено с бакпулвера, се сипва малко по малко към другите продукти с непрекъснато бъркане, докато се получи еднородна смес.

Сместа се сипва в тавичка за печене, а върху нея се разпределят равномерно ябълките, които са обелени и нарязани на кубчета.

Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около половин час. Трябва да има апетитен загар при изваждане от фурната. Може по желание да се поръси с пудра захар или да се украси с парчета ябълка този канелен ябълков сладкиш.

Щруделов сладкиш с ябълки

Щруделов сладкиш с ябълки

Продукти за тесто:

- 3 яйца

- 1 и 1/2 ч.ч. захар

- 1 пакетче масло

- 1 и 1/2 кисело мляко

- 2 ч.ч. брашно

- 1 ванилия

- 1 бакпулвер

Продукти за пълнежа:

- 4 настъргани ябълки

- 1 ч.ч. смлени или начукани орехи

- 2 лъжици захар

- Шепа грис

- 2 лъжици канела

Приготвяне:

От продуктите за тесто се прави тесто за кекс. Сместа трябва да бъде еднородна, което се постига със старателно разбиване и смесване на всички съставки. Сместа се разделя на две части и едната се изсипва в тавичка за печене, която е подготвена, като е намазана с олио и поръсена с брашно.

След това се разпределят ябълките, смесени с останалите продукти за пълнежа. След това се изсипва и останалата част от кексовото тесто.

Ароматният щрудел се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна около 40 минути. Накрая се поръсва с пудра захар.

Вижте още рецепти за:

- ароматен ябълков пай;

- ябълкови палачинки;

- есенни торти с ябълки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest