Сладкиш с ябълки е словосъчетание, което извиква невероятно вкусни асоциации - за аромат на канела, за топящо се в устата вълшебство от плодове и печено тесто.
Всеки си представя различни неща, когато чуе да се говори за такъв сладкиш, защото названието обединява стотици варианти на вкусотии с ябълки. Палитрата от вкусни десерти с най-обичаният плод от мнозина са безкрайни.
В забързаното ни ежедневие обаче много се ценят тези сладки лакомства, които се правят бързо и лесно. Лесният и вкусен сладкиш с ябълки е нещо, което всеки иска да опита, затова рецепти не липсват. Ето една от тях, която изпълнява напълно определението.
Ябълков сладкиш с масло и канела
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. брашно
- 2 яйца
- 120 г масло
- 3 ябълки
- 1/2 к.л. сол
- 1/2 ч.ч. захар
- 2 ванилии
- ½ ч.л. канела
- 1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
Маслото се нарязва на кубчета и се разбива със захарта за 3-4 минути. Добавят се ванилиите, канелата, солта и яйцата едно по едно.
Пресятото предварително брашно, смесено с бакпулвера, се сипва малко по малко към другите продукти с непрекъснато бъркане, докато се получи еднородна смес.
Сместа се сипва в тавичка за печене, а върху нея се разпределят равномерно ябълките, които са обелени и нарязани на кубчета.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около половин час. Трябва да има апетитен загар при изваждане от фурната. Може по желание да се поръси с пудра захар или да се украси с парчета ябълка този канелен ябълков сладкиш.
Щруделов сладкиш с ябълки
Продукти за тесто:
- 3 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 пакетче масло
- 1 и 1/2 кисело мляко
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ванилия
- 1 бакпулвер
Продукти за пълнежа:
- 4 настъргани ябълки
- 1 ч.ч. смлени или начукани орехи
- 2 лъжици захар
- Шепа грис
- 2 лъжици канела
Приготвяне:
От продуктите за тесто се прави тесто за кекс. Сместа трябва да бъде еднородна, което се постига със старателно разбиване и смесване на всички съставки. Сместа се разделя на две части и едната се изсипва в тавичка за печене, която е подготвена, като е намазана с олио и поръсена с брашно.
След това се разпределят ябълките, смесени с останалите продукти за пълнежа. След това се изсипва и останалата част от кексовото тесто.
Ароматният щрудел се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна около 40 минути. Накрая се поръсва с пудра захар.
Вижте още рецепти за:
Коментари