Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Испанската кухня и рибата - какво е важно да знаете

Испанската кухня и рибата - какво е важно да знаете

Испанската кухня и рибата - какво е важно да знаете?
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

Испания е типичната средиземноморска държава, която се слави със здравословната си кухня. В нея масово се използва хляб, вино, маслини, зехтин, различни колбаси и зеленчуци, както и риба и всякакви морски дарове.

Що се отнася до рибата, трябва да се знае, че Испания е нейният най-голям консуматор в Европа. Това се дължи най-вече на географските дадености на страната, която е заобиколена от вода.

Неслучайно сред основните промишлени отрасли на страната се нарежда и корабостроенето, консервирането и приготвянето на замразени храни от риба и морски дарове.

Ето какво е важно да знаете относно рибите в испанската кухня:

1. Сред най-често консумираните риби от испанците са риба тон, сардини, аншоа и паламуд;

2. В Галисия се осъществява около 60 % от испанския улов на риба. Разположена в северозападните части на страната, тя се явява най-големият риболовен център в цяла Европа. Първоначално се е наблягало само на улова на сардини, но след пристигането на испанци от всички краища на страната, желаещи да се занимават с риболов, спектърът от улов неимоверно се разширява. На практика днес тук се лови абсолютно всичко, което дава морето, а пристанището на Галисия е сред най-оживените в световен мащаб;

3. За истински специалитет от испанците се счита змиорката, която е най-тачена от баските;

4. Другите морски риби, които се приемат за деликатес, са калканът от Атлантическия океан, мерлузата, която освен в Атлантическия океан може да се срещне и в Тихия океан и в Средиземно море, както и сардините, виреещи навсякъде около Испания;

5. Много ценна риба за кулинарите е рибата морски дявол. Тя наистина има дяволски вид, но за сметка на това пък има много вкусно месо;

6. Сред речните риби, които се консумират масово от испанците, спадат шаранът, щуката и пъстървата. Много ценена от рибарите е и рибата минога, която на външен вид може да бъде сравнена със змиорката, а вкусовите ѝ качества по нищо не отстъпват на месото на змиорката;

7. Испанците са майстори и по отношение на консервирането. Надали има по-вкусни консерви от риба тон и сардини от испанските.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен