Махнете киселите краставички в рецептата за руска салата, за да е здравословна, съветват учените от Събирския държавен медицински университет.
И докато в САЩ на 14 ноември отбелязват деня на киселите краставички, то руските експерти са категорични, че традиционното новогодишно блюдо, известно и като салата Оливие, трябва да се приготвя по нова и здравословна рецепта, за да не вреди.
Изводите на научния екип са направени по повод проекта Школа за здравословното хранене, която се провежда в Русия.
По нея диетолози от ВУЗ-овете в Русия са установили, че трябва да избягваме консумацията на кисели краставички не защото са особено калорични, а заради високото съдържание на сол.
Маринованите краставички в руската салата като всеки други пресолен продукт са причина за по-голям апетит. Затова колкото по-голямо количество кисели краставички хапвате, толкова повече изостряте лакомията си, споделят сибирските учени.
Ако решите да хапнете повече от руската салата в новогодишната нощ, ще ви гони вълчи апетит, а това може да доведе и до редица стомашно-чревни проблеми след празниците.
Друго, което може да промените в рецепта за традиционна руска салата според учените, са майонезата и колбасите. Избягвайте да продуктите от магазина при приготвянето на руска салата, защото те са пълни с трансмазнини.
Вместо купешка майонеза използвайте домашна, която може да приготвите от яйце и олио. А вместо салам и шунка прибавете в салата варено месо, като най-добре е бяло пилешко месо, защото е най-здравословно.
Коментари