Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Салати с майонеза от руската кухня

Салати с майонеза от руската кухня

Руска салата с Херинга

Салатите с майонеза обикновено са доста тежки за стомаха и за нашата трапеза по-скоро биха се възприели като основно ястие. Предлагаме ви три интересни рецепти за салата с майонеза от руската кухня, които са идеално мезе за ракия или водка.

Салатата „Бреза“ е много интересна и богата на продукти – интересното в нея е, че има сини сливи. За да си я направите, трябва да сварите около 200 г пилешко месо, в друг съд сварете две яйца. Запържвате в тиган 6–7 броя гъби, след което ги изваждате с помощта на решетъчна лъжица и в същия съд запържвате една глава лук.

Когато лукът стане кафеникав на цвят, се изважда от тигана. Сушените сливи (7–8 броя)трябва да набъбнат – сложете ги за четвърт час в гореща вода. Когато филето се свари, изстудете го и го нарежете на ивици – на жулиени се реже и една краставица. Яйцата се настъргват на ренде.

След това салатата се нарежда в салатиера – започвате от сините сливи, отгоре добавяте майонеза, после слагате гъбите и лука, отново майонеза, после пилешко филе (може да го поръсите с магданоз).

Салата мимоза

След това отново майонеза, яйцата, които са предварително посолени, краставиците, също посолени и отново майонеза. Най-отгоре салатата се украсява с лентички от сливи – целта е салатата да заприлича на кората на бреза.

Салата Мимоза

Необходими продукти: 2 бр. картофи, 1 глава червено цвекло, 2 бр. мариновани краставички, 2 морковa, 2 глави лук и 1 връзка зелен лук, 3 яйца, 1 консерва риба тон, 300 – 400 г майонеза.

Начин на приготвяне: В един съд сложете да варите картофите, цвеклото и морковите, а в друга тенджера сварете яйцата. Зеленчуците не трябва да се разваряват, тъй като ще се стържат – в отделни чинии настържете картофите, морковите, цвеклото.

Отделете белтъка и жълтъка на яйцата - белтъците настържете, а жълтъците ще натрошите най-отгоре на салатата. Лукът (и двата вида) се реже на ситно, а краставичките на кубчета. Започвате да редите салатата, като след всеки продукт се намазва с майонеза.

Салата с Херинга

Най-отдолу в стъклена купа слагате предварително отцедената риба тон, следват белтъците после се добавя лукът, краставичките, цвеклото, морковите, картофите. Най- отгоре обилно се маже с майонеза и накрая се поръсва с накълцания зелен лук и натрошения жълтък.

Салата с херинга и майонеза

Необходими продукти: по 300 г маринована херинга, картофи, червено цвекло, моркови, 1 бр. ябълка, 1 глава лук, майонеза и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Подгответе си зеленчуците – трябва да се сварят, след което да се настържат. Ябълката също се настъргва не ренде, а лукът се попарва се десетина минути и после се реже на ситно.

В голяма плоска чиния се подреждат първо картофите, които са предварително посолени, после се слагат нарязаните на ситно филета от херингата, лук, морковите, ябълката и цвеклото. В тази салата майонезата се слага между всеки два блата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest