Когато правите домашна майонеза и прекалите с количеството на зехтина или олиото, майонезата става рядка. За да сгъстите рядка майонеза, можете да прибавите жълтъци и отново да разбиете с миксера на висока скорост.
Друг начин да сгъстите рядката майонеза е като добавите лимонена киселина и разбъркате отново с миксера. Течна майонеза можете да сгъстите и като добавите горчица и разбиете с миксера на висока скорост. Друг начин да сгъстите рядка майонеза е като прибавите прясно мляко.
Обичайно рядката майонеза се сгъстява по един от посочените по-горе начини.
Важно е съставките да са с еднаква температура. Най-добре е да ги извадите от хладилника поне един час преди да започнете приготвянето на домашната майонеза.
Когато продуктите са със стайна температура, се получава вкусна и идеална майонеза. Ако яйцата са студени, майонезата ще стане рядка. Същото така е важно да спазвате пропорциите в рецептата. Приготвянето на домашна майонеза с миксер не винаги се получава.
Понякога зависи от оборотите на миксера или бързината, с която добавяте зехтина (олиото). За да приготвите идеална майонеза е най-добре да използвате пасатор. Слагате съставките в съд, който не е с много широко дъно и е висок.
Долепвате пасатора до дъното на съда и включвате. Много бавно започвате да изтегляте нагоре и майонезата е с гарантирано качество на вкуса и гъстотата.
За приготвянето на домашна майонеза има много и най-различни рецепти, но е най-добре да използвате само жълтъци. Отделете белтъците, защото те много често водят до получаването на рядка майонеза, която после трудно ще сгъстите.
Коментари