Майонезата е хранителен продукт, който върви както със сладки, така и със солени ястия. Тя се разваля лесно поради яйчния жълтък, който е основната съставка в кремообразната й консистенция.
Яйчният жълтък бързо се разваля, когато е оставен на стайна температура. Търговските производители на майонеза са намерили начин да забавят този процес с пастьоризация.
Процедурата убива вредните бактерии, които биха могли да се развият, и позволява на майонезата да издържи по-дълго, преди да изтече срока й на годност.
След като отворите буркан с майонеза, часовникът започва да тиктака. Затова е важно да знаете, колко време има до изтичането на срока й.
Експертите препоръчват да съхранявате майонезата в хладилника си, след като я отворите. Отворен буркан майонеза Hellmann's, остава с добро качество за 2-3 месеца, когато се съхранява прецизно в хладилник. Ниската температура в хладилника забавя скоростта, с която се развиват бактериите в майонезата, удължавайки нейния срок на годност.
След като отворите буркан с майонеза, той има срок на годност само около 8 часа, ако не е в хладилник. Така че, ако случайно сте го оставили през нощта на стайна температура, няма да ви е от полза на сутринта.
Домашната майонеза може да издържи само една седмица в хладилника. Когато това време мине я изхвърлете, защото има повишен риск от развитие на бактерията салмонела в яйчния жълтък. Търговските производители пастьоризират яйца, за да предотвратят това, но яйцата, които имате у дома, може да не са преминали пастьоризация.
Неотворен буркан майонеза от магазина може да съхранявате в килера си, тъй като не изисква охлаждане. Да го държите в хладилника също е добър вариант, защото ниските температури ще удължат срока му на годност.
Вижте и някои вкусни идеи с майонеза:
- десерти с майонеза.
Коментари