Gotvach.bg»Съвети»Кои продукти са преносители на салмонела?

Кои продукти са преносители на салмонела?

Kristina K.Kristina K.
Новак
1462
Кои продукти са преносители на салмонела?

Можете да се разболеете от салмонела чрез консумацията на различни храни, включително пилешко, пуешко, говеждо, свинско, яйца, плодове, кълнове и други зеленчуци.

Храните-преносители на салмонела могат да бъдат дори преработените храни като ядково масло, замразени пайове, пилешки хапки и други полуфабрикати.

Храната не е единственият начин, по който салмонелата се разпространява сред хората. Бактериите могат да достигнат до вас и чрез замърсена вода, чрез околната среда или другите хора, които също са преносители.

Дори домашните любимци могат да ви заразят със салмонела и други вредни микроби.

Симптоми на салмонела

Заболяването със салмонела може да бъде сериозно. Симптомите обикновено започват 6 часа до 6 дни след заразяването. Те включват диария, която може да бъде кървава, треска и стомашни спазми.

Повечето хора се възстановяват в рамките на 4 до 7 дни без антибиотично лечение. При някои хора с тежка диария може да се наложи да бъдат хоспитализирани или да приемат антибиотици.

Обадете се на лекар, ако имате:

- Диария и треска;

- Кървави изпражнения;

- Продължително повръщане, което ви пречи да задържате течностите;

- Признаци на дехидратация;

- Световъртеж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен