Gotvach.bg»Съвети»Кои продукти са преносители на салмонела?

Кои продукти са преносители на салмонела?

Kristina K.Kristina K.
Новак
1462
Кои продукти са преносители на салмонела?
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Можете да се разболеете от салмонела чрез консумацията на различни храни, включително пилешко, пуешко, говеждо, свинско, яйца, плодове, кълнове и други зеленчуци.

Храните-преносители на салмонела могат да бъдат дори преработените храни като ядково масло, замразени пайове, пилешки хапки и други полуфабрикати.

Храната не е единственият начин, по който салмонелата се разпространява сред хората. Бактериите могат да достигнат до вас и чрез замърсена вода, чрез околната среда или другите хора, които също са преносители.

Дори домашните любимци могат да ви заразят със салмонела и други вредни микроби.

Симптоми на салмонела

Заболяването със салмонела може да бъде сериозно. Симптомите обикновено започват 6 часа до 6 дни след заразяването. Те включват диария, която може да бъде кървава, треска и стомашни спазми.

Повечето хора се възстановяват в рамките на 4 до 7 дни без антибиотично лечение. При някои хора с тежка диария може да се наложи да бъдат хоспитализирани или да приемат антибиотици.

Обадете се на лекар, ако имате:

- Диария и треска;

- Кървави изпражнения;

- Продължително повръщане, което ви пречи да задържате течностите;

- Признаци на дехидратация;

- Световъртеж.

Вижте също да се храните при салмонелоза, как да се предпазите от салмонела и какви са симптомите на салмонела при децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен