Статистическите данни потвърждават, че 40% от населението в детеродна възраст предпочита добрата храна пред добрия секс.
Всъщност храната е съвсем простият, най-достъпен и неизчерпаем източник на удоволствие. Но не всяка храна има ефект върху нашето настроение.
В началото на ХХ век от хипофизата на животните бе добито вещество, чиято формула е почти идентична с формулата на морфин. Откривателите го нарекли ендорфин, което буквално означава "вътрешен морфин".
Сега ендорфините понякога се наричат "естествени наркотици" или "хормони на щастието".
След няколко години тези вещества били открити и при хора. Ендорфините са естествено произведени в невроните на мозъка и имат способността да намаляват болката и да повлияват на емоционалното състояние.
Повишеният синтез на ендорфини кара човек да изпада в състояние на еуфория. Познати са и продукти, които допринасят за производството на ендорфини.
На първо място да стимулират развитието на "хормоните на щастието" са съдържащите скорбяла храни и шоколадът.
Хормонът серотонин също има огромно влияние върху нашето настроение. Намаляването на нивото на серотонин в мозъка води до тежка депресия. Серотонинът в тялото ни се формира от триптофан - специална аминокиселина, която се съдържа в някои продукти.
Ето кои са храните с високо съдържание на триптофан: банани, смокини, домати, соята, говеждото месо (но без такова от подбедрицата, слабините или врата), мляко и млечни продукти (сирене, кисело мляко, йогурт), ядки.
Ядките са един от най-добрите източници на триптофан. Но първото място държи фъстъкът и фъстъченото масло. Орехите, сусамът също съдържат триптофан.
Коментари