Печената леблебия е отлично мезе за бира и все още много домакини често-често я приготвят. Всъщност леблебията през последните години изживява истински ренесанс. Известна у нас още като нахут, тя е сред най-старите бобови храни, познати на човечеството.
Мнозина с носталгия си спомнят вкуса на кафето от леблебия, което толкова прилича на еспресо, но за разлика от него не съдържа кофеин.
Нахутът става все по-популярен в кулинарията и интернет пространството е зялото със стотици рецепти за салати с нахут, основни ястия с нахут, постни ястия с нахут, яхнии с нахут и др.
Разбира се, в специализираните магазини за ядки можете да си купите както сурова, така и изпечена леблебия, но нищо не може да се сравни с домашно изпечена хрупкава леблебия, приготвена с много любов за близки и приятели.
Леблебията (нахутът) трябва да се изплакне много добре и да се остави накиснат във вода за една нощ. На следващия ден се прецежда, остява да изсъхне и пече на слаба до умерена температура в тиган при непрекъснато бъркане.
Времето за приготвянето му варира от 25 минути за средно големи зърна, до 15-20 минути да по-малките. Друг вариант за приготвянето им е печене в предварително загрята на 150 грасуса фурна за около 25 минути. Можете да изпечете леблебия в микровълнова фурна на пълна мощ (900 W) за 3-6 минути.
По желание може да овкусите печената леблебия със сол, зехтин, чеснова сол, доматен сос и дори къри.
Коментари