Салмонелозата е заболяване, което инфектира лигавицата на стомаха и червата, чрез бактерии, които са от групата на салмонелата. При наличието на такава инфекция е необходимо да бъде спазван определен хранителен режим. В този режим не трябва да присъстват храни, които дразнят лигавицата на стомаха и червата. Трябва да приемате такива храни, които да ви помогнат да се справите с болестта.
Причини и симптоми на салмонелоза
Салмонелозата е заболяване, с което човек се заразява, след прием на храни, които са заразени с бактериите на салмонелата. Тези храни най-често са от животински произход като месо, яйца, мляко и други.
След като минат от 2 до 3 часа след консумация на заразени храни, започват да се появяват симптомите на заболяването. Тези симптоми много зависят от това кой от нашите органи е бил засегнат и доколко болестта е започнала своето разпространение в храносмилателният тракт.
Най-често симптомите на салмонелоза са повръщане, много болезнени болки в областа на корема, спазми и вдигане на висока температура. Тези симптоми показват, че засегнатият орган е стомахът.
Ако имате разстройство, това най-вероятно означава, че са били засегнати тънките черва. Ако тънките черва са засегнати, вашите фекалии придобиват някои особености - тяхната структора е водниста, имат оттенък, който е зеленикав и са примесени със слуз. Освен разтройство, при инфекция на тънките черва се появява и висока температура.
В много от случаите може и да имате инфекция, но да няма видими признаци и симптоми за това. При салмонелозата може да не се появи разстройство, но може да изхождате много малко количество фекалии, които в много от случаите са придружени със зелена слуз или кръв. В такива случаи е много вероятно да имате силни болки в долната половина на корема през първите дни на инфекцията.
Не трябва в никакъв случай да пренебрегвате тези симптоми. Ако го направите, рискувате да си докарате доста сериозни усложнения като например бъбречна недостатъчност, менингит, хепатит и пневмония.
Лечението на салмонелозата много зависи от това до колко се е развила и кои органи е засегнала. При по тежка форма на инфекция се налага лечение в болница. Да пиете много течности е от изключителна важност, за по-бързото оздравяване. Освен това, приемайки много течности, ще попречите на организма да се дехидратира.
Хранене при салмонелоза
Диетата при салмонелозата е нужно да включва в себе си храни, които се усвояват лесно и не товараят допълнително и без това раздразнените стомах и черва. Храните, които могат да бъдат консумирани при такава инфекция, са:
- от зеленчуците - картофи и моркови;
- плодове - ябълки и банани, диня, боровинка, лимон;
- млечни продукти като киселото мляко;
- трябва да се хапват плодове и зеленчуци, които са богати на нишесте и целулоза, защото те доставят добро количество енергия на организма, а освен това не дразнят допълнително лигавицата на стомаха и червата. Също така, тези плодове и зеленчуци "обират" част от бактериите, които причиняват тази инфекция и токсините, които биват отделяни от тях;
- може да се хапва пюре от картофи или моркови, а също и от ябълки, което помага за ограничаване на инфекцията в храносмилателната система;
- млечните продукти и плодовете, които имат кисел вкус, могат за премахването на инфекцията. За разнообразие можете да консумирате компоти, каши от плодове, но само онези, които са на основата на грис, ориз и елда;
- препоръчват се също да се консумират и препечени филийки хляб;
- за да няма липса на така важните белтъчини за организма, е позволено да се консумира извара, постни меса;
- храните, които се консумират, трябва да бъдат хубаво сварени, пасирани или нарязани на много ситно. Хубаво е да дъвчете много добре храната;
- плодовете, които са кисели, са допустими в хранителния режим на онези, които страдат от тази инфекция, защото в тях се съдържа пектин. Той притежава свойството да прави връзка с водата, като по този начин се образува нещо като желе, което след като мине през червата, абсорбира бактериите и отпадъците от храната, която вече е усвоена. Пектинът помага и за по-лесното усвояване на калция от храната, който притежава противовъзпалително действие на чревната лигавица.
Храни, които не се позволяват при салмонела
- бобови култури - стар боб, зелен боб, леща, соя;
- цвекло, краставици, зеле, репички, лук;
- плодове - портокали, мандарини, круши, сливи, грозде, защото има ципи, които много дразнят лигавицата на стомаха и червата;
- друго, което не трябва да бъде консумирано, са овесените ядки;
- не трябва да бъдат консумирани също мазни продукти, тлъсто месо, риба, също така и прясно мляко;
- специалистите препоръчват този режим да бъде спазван в продължение на няколко дни след оздравяване.
Прочети също за салмонелата и симптомите при децата.
Коментари