Когато става въпрос за диета, в съзнанието на всеки изниква представата за продължителен глад или изтощителни тренировки в залата. Всичко това може да се избегне чрез един специален хранителен режим, наречен фракционна диета.
Какво представлява тя и за кого е подходяща?
Фракционната диета се базира на честото хранене в малки количества. Менюто трябва да бъде съставено от здравословни храни, изключващи пържени храни, газирани и подсладени напитки, тестени изделия и сладкиши.
Отслабването с фракционната диета няма светкавичен ефект, то слава бавно и постепенно, като почти незабележимо се намаляват порциите храна. По този начин тялото се заставя да не трупа резерви под формата на мазнини.
Ползата от тази диета е най-вече в липсата на постоянно чувство за глад, характеризиращо почти всяка диета, а в бонус получаваме прочистване на тялото от натрупани токсини с регулирането на храненето и премахване на вредните хранителни навици.
Като практика фракционното хранене представлява разделяне на приеманите дневни калории на 6 приема. Всички основни хранителни вещества - въглехидрати, протеини, мазнини се разпределят равномерно през деня и калориите не натоварват тялото. Храненето условно бива:
- закуска;
- втора закуска;
- обяд;
- следобедна закуска;
- вечеря;
- лека закуска преди лягане.
Високото съдържание на калории и протеини се препоръчва в диетата.
Целта на диетата е да се преобразуват натрупаните мазнини в мускули. Освен че е много подходящи за активно спортуващи, тя е добър избор за хора след боледуване, които не успяват да се хранят адекватно след разстроения хранителен режим по време на боледуването, изпитват ситост още в началото на храненето и това им пречи да приемат нужната на тялото храна.
Ето как би трябвало да изглежда една примерна фракционна диета:
Закуска - чаша чай или кафе без захар, 5 бисквити или филийка със сладко;
Втора закуска след 2 часа - овесена каша или плодово смути с крутони;
Обяд - 90 грама паста или порция месо/риба със зеленчуци;
Следобедна закуска - препечена филийка с шунка или сирене;
Вечеря - порция супа, месо, риба или шунка;
Закуска след вечерята - кисело мляко, млечен шейк или чай.
Фракционната диета подобрява метаболизма и има оздравителен ефект при проблеми с чревния тракт. Може да бъде следвана 5 дни, после да се направи почивка от 10 дни и да се повтори отново.
Важно е между отделните етапи да не се консумират тестени изделия, подсладени храни и напитки и закуски от бяло брашно.
Коментари