Избавете се от неусетното преяждане
Сред най-вредните хранителни навици е постоянно да хапвате – това води до там, че започвате неусетно да преяждате. Няма нищо лошо между отделните хранения да хапнете малко, за да поддържате нивото на кръвната захар.
Но ако вместо да хапнете плод или зеленчук или някоя полезна храна, вие просто поглъщате храна, която ви падне, през половин час, много скоро ще изгубите нормалния ритъм. Храни като чипсове и сладкиши (сметанови торти, шоколадови сладкиши, сиропирани сладкиши) трябва да бъдат консумирани с мярка, защото могат да бъдат много вредни, ако прекалявате.
За да поддържате енергията си в необходимите граници, хапнете един здравословен сандвич, пълнозърнести крекери със сирене, шепа сушени плодове, сандвич с авокадо, протеинови блочкета или ядки или един морков.
Много често хората ядат машинално нещо, докато гледат телевизия. Ако ядете пред телевизора, ще консумирате с петдесет процента повече храна, отколкото на масата.
Затова хапвайте, преди да седнете пред телевизора, или ако имате нужда да дъвчете нещо, докато гледате филм, запасете се с голямо количество нарязани на пръчици зеленчуци.
Жените много често посягат към сладкото и тестеното, за да оправят лошото си настроение. Това успокоява за кратко, но се отразява зле както на настроението през следващите часове, така и на талията.
Преди да посегнете към тортата с крем, помислете какво точно е развалило настроението ви. Опитайте се да оправите проблема, като се обадите на приятел или отидете на кино или клуб.
Много хора се хранят правилно през седмицата, но през уикенда се тъпчат като невидели. Така развалят целия ефект от петдневното здравословно хранене с пица със сирена, пържено пиле, панирано пиле, дюнери.
Преди да излезете с приятели през уикенда, хапнете добре вкъщи, за да не се изкушавате с вредни храни. И не се ограничавайте чак толкова през седмицата, за да не се превръща уикендът във време за тъпчене.
Храненето от опаковани храни – концентрирани супи, консерви и пакетирани сладки /кроасани, кифлички, дребни сладки, еклери/ могат да станат източник на внезапно затлъстяване. Предпочитайте пресните зеленчуци и супите в закусвалните, приготвени от истински продукти, пред тези в консервите и пакетчетата. За десерт изяждайте плод или кисело мляко.
Много хора се хранят в движение – докато шофират или вървят. Така постоянно се чувствате гладни, а и се тъпчете със суха храна. Ако чак толкова нямате време да ядете на маса поне за петнадесет минути през деня, хапнете ядки, сушени плодове, пресни плодове или млечни продукти.
Много лош навик при хранене е да се яде бързо. Като гълтате цели парчета пица с месо, без да ги дъвчете, вредите на стомаха си. Когато ядете много бързо, мозъкът няма време, за да успее да проследи храненето и му трябват повече от двадесет минути, за да разбере, че сте се нахранили. В това време вие продължавате с бързи темпове да гълтате храна.
Опитайте се да ядете по-бавно – така ще щадите стомаха си и ще ядете значително по-малко. Любителите на сладко трябва да знаят, че няколко бонбона могат да ги заредят с енергия, но след това следва рязък спад. Алтернатива на бонбоните са сушените плодове и сладкият корнфлейкс.
Кои наистина са най-вредните хранителни навици?
Хранене веднъж на ден
Това е хранително разстройство. Скоростта на метаболизма се забавя и килограмите се отлагат много по-лесно. Човекът, който яде веднъж на ден, дори не усеща това, защото тялото се адаптира и тук се появяват онези метаболитни нарушения и натрупването на излишни килограми.
Тези метаболитни промени променят тялото и от година на година се появяват излишни килограми. Когато хората отиват при диетолога, те казват, че не могат да ядат сутрин, но искат диета, за да отслабнат, за да могат да ядат вечер и какво харесват, но в никакъв случай сутрин. Хората не са наясно, че са в напълно погрешна система, която трябва да бъде променена.
Прескачане на закуската
Много хора обикновено прескачат храненето. Така след това преяждат повече, а активността им е намалена. Това е много лош хранителен навик. За да сте здрави и слаби, яжте сутринта. Така ще имате време да изгорите калориите и ще се чувствате енергични.
Тези, които прескачат закуската, не осъзнават, че имат по-ниска производителност на работа или училище, вниманието е по-ниско. Хората, които пропускат закуската, страдат от лоша концентрация, замаяност, раздразнение, промени в настроението.
Късна вечеря
Повечето съвременни заети хора, не се хранят по едно и също време, а когато имат възможност за това. Често пъти вечерта е единственият момент, когато могат да похапват спокойно. За съжаление, това се случва късно. Хората се успокояват, когато се приберат вечер със семейството си и се появява богатата вечеря - пилешки пържолки, кюфтета в сос, кебапчета с гарнитура, пълнени чушки с кайма, мусака със заливка - трапезата е отрупана с толкова изкушения, кой може да им устои!
Въпреки че са погълнали много храна и са уморени, хората вече не могат да спрат да се хранят, защото по този начин облекчават целия стрес за деня. Храната има функция да модулира емоционалния статус, за да облекчи всички болки за деня. Излишните килограми и редица проблеми възникват, без да осъзнаваме, че имаме вредни хранителни навици. В зависимост от биоритма на човека 4 часа преди лягане, е идеално да е последното хранене; разбира се не е много богата храна без трудно усвоима храна за спокоен сън. Сънят е много важен, когато става въпрос за контрол на теглото.
Хранене с вреден хляб
Хлябът е основна част от българската трапеза и за никого не е тайна, че често наблягаме на тестото. За жалост, хлябът, който се предлага на пазара, съдържа и вредни съставки. Бялото брашно пък не е най-полезното. Затова прекаляването с бял хляб може да е вреден хранителен навик, който вреди на кръвната захар и на теглото ви. Старайте се да хапвате повече безглутенов хляб, многозърнест хляб, хляб със семена, хляб с ядки, ръжен хляб.
Тестените закуски
Похапването на тестени закуски и тестени десерти е традиционно за българите. Баничките със сирене, поничките със сладко, милинките, рогчетата, кифлите с мармалад и курабийките, гевреците са част от сутрешното похапване на мнозина. Всички тези закуски съдържат бяло брашно, мая, захар и вредни мазнини. Когато се консумират всеки ден, това е лош хранителен навик.
Соковете
Соковете са с високо съдържание на калории и с високо съдържание на захар, насърчавайки затлъстяването. Те трябва да се консумират умерено (по възможност на парти), а не да пълним рафтовете вкъщи с тях. Честата употреба на сокове води до качване на килограми и до разваля на зъбите.
Следобедната закуска
Около 15-16.00 ч. много ни се хапва нещо сладко за следобедна закуска. Обикновено след хранене нивото на енергия в организма спада драстично. Затова си представете, че единственият начин да се ободрите е да изядете цял шоколад. Но това е лош хранителен навик. Как да го избегнем? Борбата с натрапчивите желания за сладко често завършва с поражение. По-добре е да изядете само две или три парченца шоколад. Ако се научите да се контролирате, ще е страхотно. За да избегнете желанието, си вземете глътка чист въздух, поговорете с колеги, разходете се или пийте кафе.
Грешно комбиниране на храните
Всеки обича богатите ястия и експлозията от вкусове, но ако грешното комбиниране на храни може да ви навлече тежест в стомаха, гадене, повръщане и други неразположения. Така например не се препоръчва консумация на яйца с риба. Не е желателно също така да се смесват прекалено много различни типове храни в едно ястие.
Пушене
Пушенето е добре известен вреден навик, но когато пушите по време на хранене, това допълнително вреди на здравето ви. Опитайте се да се въздържате по време на хранене от цигарите, за да не пречите и на околните. На никого не му е приятно да се храни в задимено пространство.
Други вредни навици по време на хранене е да се пие много вода или течности, което разрежда стомашните сокове и пречи на преработката на храната.
Многото говорене и движение по време на хранене също не е много благоприятно за храносмилането.
Храненето пред компютъра е друг вреден навик на съвременните хора, който за съжаление се среща все повече и повече.
Коментари