Почти няма домакинство, което да не притежава фризер. В наши дни големите фризери намаляват значително нуждата на семействата да слагат зимнина под формата на купища буркани с лютеници, туршии или компоти.
Все повече хора предпочитат да съхраняват плодовете и зеленчуците във фризер сурови или след минимална кулинарна обработка, отколкото да ги консервират.
Това се дължи на факта, че замразяването в голяма степен запазва вкусовите и полезни качества на плодовете и зеленчуците, като ни позволява целогодишно да се радваме на продукти със сезонен характер.
Добрата новина за любителите на череши е, че те могат да се съхраняват във фризер. За замразяване се използват здрави, неповредени череши или вишни. Плодовете се измиват старателно, отцеждат се и се почистват от дръжките, а по желание и от костилките.
След това плодовете се заливат с 45-процентов студен захарен сироп или се поръсват със захар и се замразяват шоково.
Приготвените по този начин череши могат да се съхраняват във фризер в продължение на 8-12 месеца. Размразяват се на стайна температура и могат да се използват да приготвянето на сладко от череши, както и при направата на различни видове шейкове, сиропи, смутита, сладкиши, сладолед и др.
Коментари