Едва ли има човек, който сяда на масата без салата. Те са идеалното допълнение към всяко едно ястие.
Най-често приготвяме салатите със зеленчуци. Те трябва да бъдат много добре измити.
За да бъде салата свежа и вкусна, то тя трябва да се приготви непосредствено преди сервирането ѝ.
Ако се наложи да престои, то тогава е добре да я покриете с влажна кърпа и да я оставите на хладно място.
Продуктите трябва да бъдат леко охладени.
Когато приготвяте салатата, най-добре е да работите с дървени или пластмасови прибори.
Задължително преди приготвянето дръжте продуктите в хладилник и разделени. Това ще избегне смесването на ароматите.
Избягвайте да мешате салатата. Всеки допир до въздуха разваля нейните вкусови качества.
Ако искате тя да бъде още по-вкусна - добавете сос. Може да си направите и домашен с кисело мляко, лук, магданоз.
Не прекалявайте с подправките, защото те също ще влошат вкуса на салатата. Разклатете добре, преди да смесите соса със салатата.
Избягвайте да слагате плодове. Смесването на плодови и зеленчукови сокове ще доведе до вкус на метал.
Когато приготвяте топлинно обработени салати, смесете с подправките най-рано 45 минути преди поднасянето им.
Коментари