Рикота е традиционно италианско сирене, което се произвежда от векове. Прави се от суроватка на краве, овче, биволско или козе мляко, която е останала от производството на сирене.
Рикотата е много приятно бяло сирене, с мек и леко сладък вкус. Структурата на рикотата много наподобява на гъста и зърнеста сметана. Сиренето е богато на редица витамини, магнезий, желязо, калций, селен и други. В състава му влизат и ценни аминокиселини. Рикотата е с изключително ниско съдържание на сол.
Сиренето рикота може да се открие в по-големите магазини. Ще го познаете лесно – има формата на крем карамел с леки белези от кошничка по повърхността му. Съхранявайте сиренето в хладилник, най-много до 15-20 дни.
Рикотата намира много широко приложение в кулинарията – за направа на различни десерти, за различни запеканки и лазаня, както и в комбинация с различни зеленчуци. Вкусът на това леко сирене много добре си кореспондира с чаша плодово вино или различни плодове.
Благодарение на приятния си вкус рикотата е едно от най-известните италиански сирена. Освен много вкусна, рикотата е изключително полезна за здравето, защото съдържа полезни вещества.
Опитайте и нашите кулинарни идеи с рикота като този чийзкейк с рикота или тази страхотна лазаня с рикота.
Вижте също как се прави рикота в домашни условия, каква е разликата между рикота и извара и с какво да замените рикотата в рецептите, ако нямате такава под ръка.
Коментари