Рикотата е вид прясно сирене, произвеждано от векове в Италия. Притежава леко зърниста структура и леко сладък вкус. Всъщност това е остатъчен продукт от производството на други сирена.
Рикота се приготвя от суроватката, която се кипва и отцежда. Рикотата има широко приложение в кулинарията. Използва се за приготвянето на различни ястия - сосове, десерти, печива и др.
Невинаги обаче разполагаме с рикота в хладилника. Но това не е повод да се отказваме, защото тя успешно може да се замени.
Най-лесният начин е, като използваме нискомаслена извара. Подобно на рикотата, тя има мек вкус, по-малко мазнини и калории. Изварата може да се използва за приготвяне на рецепти, изискващи използването на сирене с мек вкус.
Много успешен заместител на рикотата може да е сметаната. Тя подходяща при приготвянето на сосове за зеленчуци, топинг за сладкиши, торти, печени картофи.
Тофу, което е продукт, получен чрез ферментация на соево мляко, може да замести рикотата в ястия за вегани и хора с непоносимост към млечни продукти.
Крема сиренето е друг добър вариант за заместител на рикота благодарение на своята мека кремообразна текстура.
Коментари