Копривата е едно от чудесата, с които природата ни е дарила. Тя е изключително полезна за здравето, богата е на много витамини и минерали. С нея обаче се приготвят и вкусни ястия.
Освен в пресен вид, подходяща за готвене е и сушената коприва, но има някои разлики в начина на приготвяне на двата вида. Ако копривата е сушена, тя трябва да се попари леко с гореща вода, след което се нарязва. От сушена коприва може да се приготвят пюрета, каши, яхнии, супи.
След задължително задушаване в гореща вода, пристъпете към приготвянето ѝ. Един от най-лесните начини е да запържите копривата, след което прибавете чесън, червен пипер, малко след това и натрошено сирене и яйца. Бъркайте, докато яйцето стане готово и поднесете. Друг вариант е задушената коприва да се смеси с отделно задушени гъби и лук, всичко се смесва и се задушава няколко минути заедно.
Разпределете сместа в гювечета, отгоре сложете сирене, чукнете по 1-2 яйца и запечете. Като цяло вкусът на копривата си подхожда много добре с яйца и сирене. Може да я смесвате с други зеленчуци, да я печете или правите на яхния. Само задължително трябва да се попари с вряла вода, преди да започне да се готви.
Вижте и някои вкусни рецепти с коприва: Ориз с маслини и коприва, Коприва с яйца и Коприва с картофи и яйца.
Коментари