Подаграта, известно още като подагрозен артрит, се формира, когато организмът образува пикочна киселина в големи количества и макар от деца да ни повтарят, че плодовете и зеленчуците са винаги полезни, при подагра някои от плодовете и зеленчуците се изключват поради високото им съдържание на пурини.
Диетата на човек, страдащ от подагра, се дели на разрешени храни, с малък прием и напълно забранени храни.
Спанак, бобови растения, цветно зеле, киселец, ревен и гъби са абсолютно забранени, без значение от обработката и ястието, в което се предлагат.
За сметка на това се увеличава приемът на картофи и ориз - всички салати с картофи и ориз са разрешени, овкусени с много малко количество зехтин и минимално (или никакво) добавяне на сол. Позволените зеленчуци могат да се използват пресни или мариновани в салатата на страдащия от подагра пациент.
Доматите са позволени в умерени количества, а салати със зеле или зелена салата са позволени, когато са овкусени само с оцет или лимонена киселина.
Плодовите салати са разрешени с плодове по желание, като абсолютно забранени са всички цитрусови плодове и приемът им директно или в салата е абсолютно забранен.
Трябва да запомните:
- приемът на гъби, спанак, цветно зеле, киселец и ревен е забранен!
- препоръчва се приемът на ориз и картофи да се увеличи, тъй като специалисти отчитат подобрение на подаграта при хора, които приемали големи количества от двата продукта. Картофената салата може да се овкуси с минимално количество сол, но напълно позволено е да се поднесе с кисело мляко.
- зеленчуковите подправки са разрешени, а зеленчуковите салати трябва да се овкусят единствено с оцет или лимонена киселина.
- ЗАБРАНЕНИ са цитрусовите плодове. Но се препоръчва увеличаване на приема на останалите плодове (включително горски плодове) в салати.
Коментари