Всички сме били на гости, където са ни поднесли удивително вкусна и пухкава баница със сирене, чийто кори не са се слепили след изваждането на баницата от фурната. И тогава недоумява, как неговата баница, която по време на печенето е била същата, след това спада и се слепва, а тази баница остава надута.
Всъщност тайната на надутата баница е в процеса на охлаждането ѝ. Веднага след изваждането на изпечената баница от фурната трябва много внимателно да я обърнете върху чаши или купи.
Самото обръщане не изисква кой знае каква подготовка, но трябва още преди да започнете да правите баницата, да се погрижите нейният най-долен пласт да залепне за дъното, за да се получи т.нар. висяща баница.
Преди да намазните дъното на тавата, в която ще печете вашата баница с яйца и сирене, сложете малко вода, която ще попречи на мазнината да се разнесе навсякъде равномерно и ще даде възможност на корите да се залепят.
Топлата баница се обръща заедно с тавата, така че ръбовете на тавата да се подпрат на няколко купи, буркани или чинии. Баницата трябва да остане в това положение около 30 минути.
Коментари