Баницата е едно от най-обичаните българските ястия. Тя се приготвя лесно и бързо, като същевременно вкусът ѝ е любим и универсален за всеки вкус.
В зависимост от различните краища на България баницата може да се приготвя по различен начин. Най-важните съставки от нея обаче са корите и сиренето. Останалите елементи може да се разнообразяват според традициите в конкретния местен край.
Заливката за баницата е финалният щрих на рецептата. Тя има за цел да придаде допълнителна сочност на корите и да допринесе за правилното изпичане в горната част на баницата.
Ето какви са основните методи заприготвяне на заливка за баница:
Заливка от съставките на баницата
Традиционната заливка за баница се приготвя от останалата част от плънката. Тя, от своя страна, се приготвя от няколко яйца, кисело мляко и натрошено сирене. След като се покрият корите на баницата, останалото количество от сместа може да се използва за заливане на баницата.
Заливка за баница с масло
Ако вашата смес е свършила, можете да завършите баницата си, използвайки обикновено разтопено масло. Просто го залейте и размажете добре върху повърхността на баницата и на финала ще имате отново пухкава баница със златиста и хрупкава кора.
Заливка с майонеза
Друг вариант за заливка на баницата е с майонеза. Тя придава мек и пухкав вид на баницата, като същевременно поддържа приятна масленост в горния слой на ястието. За целта просто намажете готовата баница с тънък слой от майонеза и я запечете в предварително загрята фурна.
Упражнете видовете заливки за баница върху вашата вкусна:
- турски бюрек.
Коментари