Едва ли има човек, който не обича баница. Това е ястие от националната ни кухня, което е характерно не само за нас, но и за всички балкански страни. Вариантите са многобройни, названието също се мени според това в коя страна от полуострова опитваме чудното тестено изкушение.
В Турция вариантът на баницата се нарича бюрек. Под името бюрек се продава добре познатото тестено изделие с различна по състав плънка. Класиката е плънката със сирене, но може да бъде с кайма и зеленчуци.
Най-разпространени са татарският бюрек, който е с пълнеж от сирене и мента. Много се харесва и водният бюрек, който се прави с варени за кратко кори, а сиренето, пресният магданоз и маслото са пълнежът. Изпичането се прави в пещ, а вкусът на тази закуска е чудесен.
Много известен е цигара бюрекът, който има форма на цилиндър, а вътре е плънката - най-често от сирене, по-рядко с кайма или зеленчуци. Когато пълнежът е от пастърма и чушки, предварително запържени в зехтин, изделието се нарича пачанга бюрек.
Може ли да си приготви домашен бюрек един начинаещ кулинар?
Напълно възможна и изпълнима мисия е да се направи бюрек, без да се изисква кулинарно майсторство.
Необходимите продукти за бюрек с класически пълнеж от сирене са:
500 грама кори за баница
100 милилитра олио
50 г масло
Яйца - 2 бр.
Кисело мляко - 3 с.л.
Щипка сода
За заливане:
Яйца - 3 бр.
¼ л прясно мляко
Приготвяне на бюрека стъпка по стъпка:
Плънката се приготвя, като в купа се смесват 2 яйца, сиренето и киселото мляко, в което се слага содата да кипне.
Дъното на тавата, където ще се пече бюрекът, се намазва с масло и се редят 3 кори за баница, като всяка от тях се поръсва с олио.
Отгоре се сипва от плънката.
Следват 3 кори за баница и отново плънка, докато се подреди цялото съдържание. Завършва се с кори за баница, а не с плънка.
Подготвеният бюрек се реже на парчета, както пицата.
Маслото се разтопява в съд на котлона и се залива бюрекът.
Яйцата за заливката се разбиват с прясното мляко и бюрекът се залива.
Пече се във фурната на 180 градуса за около половин час.
Сервира се с чаша студен айрян.
А ако искате да се потопите в царството на вкусния бюрек, разгледайте нашата галерия, където сме събрали много от най-традиционните турски баници.
Коментари