Киноа представлява зърнена култура, чиито семена са ядливи и изключително полезни. Растението е с висока хранителна стойност и е част от списъка на суперхраните. Полезните свойства на семето на киноата са много близки до голяма част от листните зеленчуци.
Хранителният ѝ състав е в пъти по-висок от този на основните зърнени култури поради високото съдържание на аминокиселини и витамини в състава си.
Киноата е основна част в менюто на хора, които не консумират глутен, т.к. тя е безглутенова култура.
Тя може да бъде консумирана по безброи начини под формата на салата, част от овесена каша или дори като супа.
Най-важната част в подготовката за консумация на киноа е нейното накисване. Счита се, че за благоприятстване на добрия вкус и прием на тази култура е необходимо тя да бъде накисната във вода за не по-малко от 7 часа.
Един от начините, по които може да се яде киноа, е сурова, направена на свежа лятна салата.
Необходими продукти:
1 ч.ч. сурова и накисната киноа
1/2 краставица
1/2 авокадо
30 г суров спанак
30 г рукола
сока от един лимон
30 г сладки чушки
100 г белени домати
Начин на приготвяне:
Измийте добре накисната киноа и я сложете в дълбок съд. Към нея добавете всички зеленчуци, нарязани на ситно, и залейте с пресния лимонов сок. По желание можете да добавите и сол (за предпочитане е хималайска) на вкус.
Коментари