Сухата мая е един от продуктите, който е сравнително непознат на нашите баби, свикнали да работят с прясна мая.
Разтворимата мая, която сме свикнали да си купуваме на пакетчета, е разработена в края на 60-те години на миналия век и бързо се налага на пазара, защото е има висока активност, дълъг срок на годност и е много лесна за употреба.
Дори онези домакини, които предпочитат да работят с прясна мая, ще ви кажат, колко капризна е тя по отношение на съхранение.
Какво обаче да направите, ако сте свикнали да работите с единия вид мая, например прясна, а в магазина се продава само от сухата мая.
Тогава е важно да знаете съотношението между прясна и суха мая, което е съвсем просто. 10 г суха мая се равняват на 25 г жива.
Но за да получите наистина добри резултати, трябва да спазвате стриктно указанията на опаковките на двата продукта и да се погрижите тестото да втасва при правилната температура.
Виж също колко мая се слага на килограм брашно, защо маята не шупва и как се правят най-ефикасните маски за коса с мая.
Коментари