Домашно свареното мляко е чудесен продукт, който си струва да приготвим.
Варенето на прясното мляко е много важен процес за осигуряване на неговия здравословен и приятен вкус.
Купувайки си сурово прясно мляко, трябва възможно най-бързо да успеете да го сварите.
За целта е добре да си осигурите тенджера, която е с двойно дъно или керамична такава. Процесът може да се осъществи и в най-обикновен съд за варене, но горните два са за предпочитане, за да се избегне загаряне.
Изсипете съдържанието на млякото в чист съд - същият, в който възнамерявате да го варите. Сложете го на котлона да заври. Няколко минути след загряване, от млякото започват да се отделят мехурчета.
Важно е мляко да не бъде оставяно без надзор. Скоро тези мехурчета образуват плътен каймак. Когато повърхността на млякото започне да кипва, млечната повърхност се надига леко, млякото вече е сварено. Сваля се от котлона.
Друга ефикасна техника за варене на мляко научих от моята баба. Слагайки млякото в съд за варене, за да избегнем неговото загаряне, пускаме една лъжица, обърната обратно, да ври на дъното на съда.
Прясното мляко е с висока масленост и плътност, леко разсейване може да причини неприятно загаряне и вкус.
Когато обаче успеете да се справите с мисията успешно, можете да го ползвате за домашни млечни кремове, приготвяне на вкусни торти и различни сладкиши или солени млечни ястия.
Прочети също как се заквасва прясно мляко, как се почиства загоряло мляко и полезно ли е прясното мляко за възрастни.
Коментари