Gotvach.bg»Съвети»Разлика между черен и бял нахут

Разлика между черен и бял нахут

Разлика между черен и бял нахут

Нахутът, често срещан с името леблебия или страгали, а в по-стари текстове се среща и като сланутък, е растение от семейството на бобовите. Нахутът е култура, която е една от най-рано култивираните от хората култури.

Самото растение е храст, който може да достигне до 50 см височина. Нахутът обича топлината, но за сметка на това не е никак претенциозен. Може да оцелее на всякакви условия - буря, дъжд, суша, вятър. В днешно време той се отглежда в почти цял свят и най-вече в Индия, Австралия, Пакистан, Турция, Мианмар, Етиопия и Иран.

В кулинарията се използват основно два вида нахут - този, който се отглежда в Индия, е с малки и набръчкани зърна, и този, който се отглежда в Средиземноморските страни, който е по-често срещан в Европа и е с големи, кръгли и жълти зърна на цвят. В Индия и Мексико хората се хранят най-вече с нахут.

Сортове нахут

Нахутът в Близкия изток започва да се отглежда преди около 7 000 години. В Рим пък е известен още през бронзовата епоха. Най-известните сортове нахут са:

- Краснокутски или Краснодар;

- Волжанин или Волград;

- Ирански или израелски;

- Юбилей;

- Бучак;

- Държавно стопанство;

А видовете нахут по цвят са:

- Кафяв, жълт, червен, бял, черен.

1. Белият нахут е нисък и стига до 45 см. Дръжките му са позиционирани на разстояние от почвата, което улеснява неговото отглеждане и събиране, защото не се налага да се махат долните му стебла. Този вид е много издръжлив и устойчив на болести, вредители и неблагоприятни природни условия;

2.Черен нахут - Неговите характеристики приличат с тези на белия нахут, с тази разлика, че неговите зърна са черни. Също така техният вкус е по-изразен и имат пикантен аромат.

Ако вече сте си набавили нахут, то непременно сгответе нещо вкусно с него:

- Яхния с нахут;

- Месо с нахут;

- Хляб с нахут;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен