Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Разлика между глутенова алергия и глутенова непоносимост

Разлика между глутенова алергия и глутенова непоносимост

Разлика между глутенова алергия и глутенова непоносимост

Глутенът по принцип представлява смес от два вида протеин - глиадин и глутеин, които могат да бъдат намерени в почти всички семена от растителен произход. Доказано е, че половината от населението в света има увеличена чувствителност към глутена в точно определени видове семена - пшеница, ръж, ечемик и овес.

И в този смисъл диетата, която изключва глутен, не изключва всички видове семена, които влизат в семейството на житни и земеделски култури. Непоносимостта към глутен и цьолиакията са болести с почти еднакви симптоми, което означава, че те не могат да бъдат открити, ако не се направи специален медицински тест.

От своя страна, алергията към глутен е анафилактоидна реакция и се различава от другите две заболявания със симптомите.

Алергия към глутен

Алергията към глутен се прявява много рядко. Това сочат наблюдения и тестове, проведени за алергии, които се правят дълго време. Когато в тялото има алергия към глутена, се отделя имуноглобулин Е. Когато се появяват такива алергии, се получават външни язви, които се изразяват най-вече в обриви по тялото. Понякога се получава задушаване или хрема, но това се случва рядко, отколкото при алергия към храна. В повечето случаи хранителната алергия предизвиква обилен обрив по цялото ни тяло, като тази реакция се появява 24 часа след консумация на храна.

Непоносимост към глутен

Глутенова непоносимост

Когато става въпрос за непоносимост към глутен, се говори за имуноглобулин Г. При тези непоносимост в тялото се отделят специфични антитела, но появата им не е толкова явна. Получава се дискомфорт, на който в повечето случаи не се обръща внимание. При някои хора, това може да се изрази в качването на килограми и забавянето на метаболизма. Дали обаче да спрем глутена, когато разберем, че имаме непоносимост към глутен, но нямаме симптоми. Отговорът тук може да бъде и да, и не.

Да, за да се подпомогне общото състояние на организма. В повечето случаи, ако хората, имащи непоносимост към глутена, ако се продължи с диагностицирането, се установява, че те имат пропускливост в червата. Повечето пациенти, имат също и висок хистамин и зонуолин. Това са два от факторите, определящи пропускливостта. И докато не бъде започнато лечение на тази пропускливост на червата, обикновено към това, с което се хранят, това развиват антитела.

Режим за непоносимост към глутен

Ако хората свикнат да се хранят без глутен, всичко може да е нормално. Ако глутенът е заменен с подходящите храни без глутен, проблемът се тушира. Нужно е да замените сутрешното хранене с царевични или оризови закуски. Важно е обаче да се храните разнообразно. Всички хора трябва да се хранят пълноценно. Трябва да консумирате храни, които съдържат фибри и фолиева киселина.

Подходящ избор са винаги ориз и ястия с картофи под всякакви форми. Също така може да изберете безглутенова паста, направена от киноа, амарант, ориз. Чистото месо без излишни панировки и галета, гарнирано със зеленчуци, е здравословна храна, подходяща за хората с глутенова непоносимост.

Разгледайте всички наши предложения за безглутенови рецепти. Научете се как се прави хляб без глутен или пък сладкиши без глутен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest