Човек винаги е знаел, че тестените храни не са от най-полезните. Но сега все по-често диетолозите говорят за необходимостта изобщо да се откажем от тях.
Глутеновата болест, а не обикновена алергична реакция към брашнените продукти е една от най-сериозните причини. Това е абсолютна непоносимост към продукти от белтъчната част на пшеничното брашно.
Обвивката на тънките черва не може да понесе глутена и се проявява имунна реакция на организма. За човек, страдащ от глутенова болест, обикновената алергична реакция към тези продукти, предизвиква стомашно разтройство, той престава да преработва храната и това способства за развиването на болестотворни бактерии, които попадат в кръвта.
Това води не само до постоянна интоксикация на целия организъм, но и до повреждане на кръвоносни съдове в главния мозък, а всичко това кара човек да изпада в депресивно състояние.
Умора, липса на тонус – много хора спират брашнените продукти защото знаят, че заради тях се чувстват прекалено уморени и без енергия през деня.
Обяснението е, че брашнените продукти са способни да нарушават баланса на минералните вещества в организма, което от своя страна създава дефицит на магнезий, а той контролира обмяната на веществата и процесите, свързани с формирането и делението на белтъка.
От брашнените продукти се пълнее – това не предизвиква никакви съмнения, а от излишните килограми се развиват куп заболявания.
От тестените продукти се пълнее бързо защото продуктите от брашно задържат влагата в организма, а това води до лесно покачване на теглото.
Трябва да се знае, че в пшеничното брашно практически не остават полезни вещества след преработката му. Освен това, самата преработка се осъществява чрез прилагане на различни консерванти, стабилизатори, подобрители – пълен набор от Менделеевата таблица.
Продуктите от брашно водят и до депресия. Както е казал римският философ Лукреций „което за един е храна, за друг е отрова”.
Коментари